Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave maandag 1 januari

* VERDACHTE BRAND AANGEHOUDEN
MAASSLUIS - Politiepersoneel hield Nieuwjaarsmiddag, rond één uur, een 37-jarige man uit 's-Gravenzande aan. De man wordt verdacht van het veroorzaken van de brand in de woning aan de Merellaan waarbij rond middernacht een 90-jarige vrouw om het leven kwam. Uit onderzoek is komen vast te staan dat de brand door vuurwerk is ontstaan. De verdachte meldde zich vrijwillig aan het politiebureau te Vlaardingen alwaar hij direct werd aangehouden. Het onderzoek naar de juiste toedracht wordt voortgezet. De man van het slachtoffer, die met rookvergiftigingsverschijnselen werd opgenomen, verblijft nog in het ziekenhuis.


* OUD EN NIEUW IN REGIO ROTTERDAM-RIJNMOND

RUSTIG VERLOPEN
De jaarwisseling in de regio Rotterdam-Rijnmond is vrij rustig verlopen. Een zeer rustige avond kenmerkte het begin van de jaarwisseling. Nadat het slechte weer rond middernacht opklaarde, werd het alsnog drukker op straat. In de vroege ochtenduren waren er enkele meldingen van jongeren die zich vervelend gedroegen en enkele vechtpartijen. Deze incidenten werden vermoedelijk veroorzaakt door alcoholgebruik. Door politiepersoneel werd, waar nodig snel en kort opgetreden. In nagenoeg alle gevallen bleek dit voldoende om de rust snel te herstellen. Daarnaast braken in de regio her en der brandjes uit. In een flatwoning aan de Merellaan in Maassluis brak net na middernacht brand uit. De bejaarde bewoonster, een 90-jarige vrouw, kwam hierbij om het leven. Haar man, van 91-jaar oud, is met rookvergiftigingsverschijnselen opgenomen in het Vlietland Ziekenhuis te Schiedam. Omliggende woningen zijn ontruimd. Enkelen woningen liepen rook- en waterschade op. Door de politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van deze brand. Dat de brand veroorzaakt is door het afsteken van vuurwerk op straat wordt niet uitgesloten. Een 27-jarige inwoner uit Ooltgensplaat is in de oudejaarsnacht rond vier uur aangehouden als verdachte van brandstichting in een schuur aan de Dorpsweg in Ooltgensplaat. De schuur brandde volledig uit. De naburige woning bleef gespaard. Door een nog onbekende oorzaak brak er rond kwart over vier brand uit in een woning aan de Pretorialaan. Er ontstond een flinke rookontwikkeling. Hierbij raakten vijf personen gewond. Zij zijn door ambulancepersoneel behandeld aan hun verwondingen en ter controle overgebracht naar een ziekenhuis.Tijdens een surveillance over de Maasboulevard hoorde politiepersoneel in de vroege ochtend enkele schoten, politiemensen stelden direct een onderzoek in, waarbij zij een auto aangetroffen. In deze auto bevonden zich zes personen, drie mannen en drie vrouwen, allen afkomstig uit Duitsland en in leeftijd variërend tussen de 22 tot 26 jaar oud. Alle zes de personen zijn aangehouden. Na onderzoek vonden agenten in de auto twee gasvuurwapens. Deze zijn in beslag genomen. In totaal zijn in de regio 80 aanhoudingen verricht. Dit is beduidend minder dan vorig jaar toen 115 personen werden aangehouden. De verdachten werden met name aangehouden voor vernielingen, baldadigheid en vechtpartijtjes, maar ook voor brandstichting en wapenbezit.

Uitgave zondag 31 december

* VERDACHTEN OPENLIJKE GEWELDPLEGING
De politie van het district Feijenoord - Ridderster heeft zaterdagmiddag twee mannen aangehouden. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging. Omstreeks halféén werd een 38-jarige Rotterdammer op de kruising Beijerlandsestraat - Beukelaarstraat, door een paar mannen mishandeld met een honkbalknuppel. De reden zou zijn, volgens het slachtoffer, dat hij hun in een supermarkt had aangesproken omdat ze voordrongen bij de kassa. In de Beukelaarstraat werden twee verdachten 33 en 29 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam, aangehouden. Ze zijn overgebracht naar een politiebureau en ingesloten verdacht van openlijke geweldpleging.


* IDENTITEIT SLACHTOFFERS SCHIETPARTIJ BEKEND; GETUIGENOPROEP

De man die zaterdagmorgen vroeg, op de Maashaven Zuidzijde voor de deur van een discotheek, om het leven kwam bij een schietincident is geïdentificeerd Het gaat om een 27-jarige Rotterdammer. Een 25-jarige Rotterdammer liep hierbij ernstig letsel op. Hij wordt behandeld in een ziekenhuis. De aanleiding van de schietpartij, zaterdagmorgen rond kwart over zes, is vermoedelijk een ruzie die escaleerde in vuurwapengeweld.
Het speciale rechercheteam wil graag in contact komen met getuigen van dit schietincident. Tijdens het eerste onderzoek is vast komen te staan dat tussen de 30 en 40 mensen getuigen zijn geweest van de ruzie en de schietpartij. Hebt u iets gezien of beschikt u anderszins over informatie en hebt u nog geen verklaring afgelegd, neem dan contact op met telefoonnummer 0900-8844. Als u anoniem wilt bellen kan dat ook via telefoonnummer 0800-7000.

Uitgave zaterdag 30 december

* OVERVAL SIGARENZAAK
SCHIEDAM - Een sigarenwinkel aan de P.J. Troelstralaan is zaterdagmiddag overvallen. De dader ging er met een nog onbekend geldbedrag vandoor. Omstreeks het middaguur stapte een man met een doek voor z'n mond de zaak binnen. Hij had een mes en dreigde daarmee. Met de kassalade ging hij er vandoor. De lade werd in de buurt teruggevonden. De recherche stelt een onderzoek in naar de dader(s). Getuigen of mensen die anderszins over informatie beschikken worden verzocht contact op te nemen met de recherche van het district Waterweg Noord.


* VERDACHTE STRAATROOF OP HETERDAAD AANGEHOUDEN

SCHIEDAM - In de Lange Nieuwstraat is vrijdagmiddag een 22-jarige Schiedammer aangehouden. Hij wordt verdacht van een gewapende beroving. Om even voor half drie bracht een 40-jarige man uit Uithoorn, samen met een 25-jarige medewerker uit Vlaardingen, geld naar de bank. Een onbekende man benaderde hen in de Lange Nieuwstraat en onder bedreiging van een vuurwapen moest geld worden afgegeven. Er ontstond een korte worsteling tussen de 40-jarige man en zijn belager, waarna de dader er vandoor ging met een geldbedrag. Hij had echter niet gerekend op een attente automobiliste, een 30-jarige Schiedamse. Zij sneed de verdachte met haar wagen af, toen hij er op de fiets vandoor ging. Een 28-jarige Vlaardinger heeft hem vervolgens overmeesterd en overgedragen aan de politie. Ook het vuurwapen werd overhandigd en in beslag genomen. Het geld is teruggevonden en gaat terug naar de eigenaar. De verdachte is overgebracht naar een politiebureau en ingesloten.


* ACTIES PREVENTIEF FOUILLEREN
De politie van het district Zuid heeft vrijdagavond acties preventief fouilleren gehouden in de Gouwstraat en in de Heinenoordstraat. In totaal zijn er 191 mensen gefouilleerd en 18 auto's gecontroleerd. Daarnaast heeft men ook 4 trams gecontroleerd, alsmede enkele horecagelegenheden. Er zijn 5 messen gevonden en in beslag genomen.


* MAN OVERLEDEN NA SCHIETPARTIJ
Bij een schietpartij voor de deur van een uitgaansgelegenheid aan de Maashaven Zuidzijde zijn zaterdagmorgen vroeg een dode en een gewonde gevallen. Omstreeks kwart over zes zaterdagmorgen is er op straat voor de deur van de gelegenheid ruzie ontstaan tussen een aantal mensen. De ruzie is escaleerde, waarna er met een vuurwapen is geschoten. Eén man raakte dusdanig gewond dat hij ter plaatse aan zijn letsel bezweek, een ander is met ernstig letsel overgebracht naar een ziekenhuis. Er is een speciaal rechercheteam geformeerd, dat een onderzoek instelt naar de dader(s) en de precieze toedracht van dit ernstige schietincident. De identiteit van de overledene en de gewonde is nog niet vastgesteld.

Uitgave vrijdag 29 december

* IDENTITEIT SLACHTOFFER BREITNERSTRAAT BEKEND

ROTTERDAM-CENTRUM - De identiteit van de dode man die in de nacht van woensdag op donderdag op de Breitnerstraat gevonden werd, is bekend. Het gaat om een 35-jarige Rotterdammer. Rond half drie werd de Rotterdammer naast een personenauto aangetroffen. Hij bleek door vuurwapengeweld om het leven te zijn gekomen. Er is een rechercheteam geformeerd van 20 politiemensen, dat een onderzoek instelt naar de verdachte(n) en de juiste toedracht van dit misdrijf. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de auto al enige tijd voor half drie met de verlichting aan stond geparkeerd. Omdat de auto gedeeltelijk op de straat stond geparkeerd, konden andere auto's er wellicht niet langs. Het rechercheteam wil graag in contact komen met mensen die tussen half twee en half drie iets verdachts hebben gezien of hun auto moesten keren omdat zij niet langs het betreffende voertuig konden rijden. Maar ook andere informatie die betrekking heeft op dit misdrijf wil men graag weten. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met het telefoonnummer 0900-8844. Dit kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem telefoonnummer 0800-7000.


* HARDRIJDER AANGEHOUDEN
VLAARDINGEN - Surveillerend politiepersoneel van het district Waterweg-Noord zag in de nacht van donderdag op vrijdag een auto met hoge snelheid rijden op de Billitonstraat. Op de Burgemeester Heusdenstraat had het voertuig een snelheid van 135 km/uur bereikt waar '50' is toegestaan. De man werd aangehouden en bleek tevens onder invloed van te verkeren. Ook had hij geen geldig rijbewijs. De 26-jarige automobilist uit Rotterdam werd overgebracht naar het politiebureau.


* PREVENTIE
ROTTERDAM-PROVENIERSWIJK- Politiemedewerkers hebben donderdagmiddag op diverse locaties in de Provenierswijk een preventieactie gehouden gericht op het tegengaan van auto-inbraken.

In zo'n 17 geparkeerd staande auto's werden autoradio's en een dvd-speler aangetroffen. Met twaalf eigenaren is een gesprek gehouden en hen werd uitleg en informatie gegeven over auto-inbraken en het voorkomen hiervan.


* RIJBEWIJS SNELHEIDSOVERTREDER INGENOMEN

ROTTERDAM-ZUID - De politie heeft het rijbewijs van een snelheidsovertreder ingevorderd. Politiemensen zagen vrijdagochtend rond vier uur tijdens de surveillance op de A15 een bestuurder rijden die met zijn auto 158 km/uur reed, waar 100 km/uur is toegestaan. Het rijbewijs van de 26-jarige man uit Dordrecht is direct ingevorderd.


* VIJF VERDACHTEN AANGEHOUDEN VOOR DIEFSTAL

ROTTERDAM-CROOSWIJK - Politiemensen stelden donderdagavond om tien uur, na een melding dat er werd ingebroken in een bedrijfsbusje dat geparkeerd stond aan de Boezemsingel, een onderzoek in. Op basis van signalement konden op de Crooswijkseweg vijf jongens, een 15-jarige inwoner van Ridderkerk en vier Rotterdammers van 15, 15, 16 en 17 jaar worden aangehouden. Er was in de bus ingebroken en ijzeren stellingen en een groot ijzeren rek waren uit de bus gegooid. Het vijftal is overgebracht naar een politiebureau, waar ze werden ingesloten. Hun ouders zijn in kennis gesteld.

Uitgave donderdag 28 december