Dienstenbond CNV

Principeakkoord Sociaal Plan Fortis
02-01-2007

Vrijdag 22 december jl. heeft CNV Dienstenbond een principe akkoord afgesloten voor een nieuw gezamenlijk Sociaal Plan voor Fortis Bank en Verzekeraar. Het woord is nu aan de leden: het bijgaande stembiljet zouden wij graag voor 15 januari a.s. van u terug willen zien.

Het nieuwe Sociaal Plan heeft een looptijd van twee jaar en is in feite een in elkaar geschoven plan van Bank en Verzekeraar. Aanvankelijk hadden de werkgevers bij het harmoniseren van deze twee sociale plannen een aantal verslechteringen willen doorvoeren. Uiteindelijk zijn het vooral verbeteringen geworden (de grote lijn is overigens hetzelfde gebleven) die een paar kleine minpuntjes ruimschoots compenseren.

De volledige tekst van het principeakkoord en een uitgebreide paragraaf over employablility treft u hieronder als bijlage aan.

Het betreft de veranderingen ten opzichte van het huidige Sociaal Plan. Het nieuwe boekje met daarin het SP laat nog even op zich wachten omdat de teksten nog door de tekstcommissie (wij nemen hier aan deel) geredigeerd moeten worden.

De structuur van het sociaal plan is overeind gebleven en houdt in dat boventalligen in een aantal fasen begeleid worden om van werk naar werk te kunnen komen. Die fasen zijn: de voorfase, waarin de medewerker het dienstverband kan laten beëindigen onder toekenning van een vergoeding.
fase 1. Gedurende 6 maanden na het vervallen van de functie wordt de medewerker intensief begeleid naar het vinden van ander werk. Aan het eind van deze fase betaalt Fortis een vergoeding. De medewerker heeft daarbij de keuze in te stemmen met beëindiging van het dienstverband dan wel de vergoeding als "rugzak" mee te nemen naar fase 2. fase 2. Het dienstverband wordt omgezet in een dienstverband voor 8 maanden bij een detacheringbureau De "rugzak" wordt aangevuld met inkomsten uit detachering en wordt gekort met het salaris van de medewerker. Aan het eind van fase 2 krijgt de medewerker de rugzak uitbetaald. De medewerker kan er ook voor kiezen door te gaan naar fase 3, hij krijgt dan de helft van de rugzak uitbetaald. In fase 3 treed de medewerker voor onbetaalde tijd in dienst van de detacheerder.

Hieronder in een notendop de belangrijkste veranderingen ten opzichte van het huidige sociaal plan:


- pro-actiever inspelen op reorganisaties door intensieve employability. Dit is uitdrukkelijke een wederzijdse verantwoordelijk van leiding en werknemer.


- Uitkering voorfase verhoogt van 3 naar 6 maandsalarissen


- Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst tijdens fase 1 krijgt de medewerker naast de kantonrechterformule straks extra 1 3 maandsalarissen


- Duur van fase 2 is verlengd van minimaal 6 naar 8 maanden en duurt maximaal 18 maanden.


- Bij uitdiensttreding tijdens fase ontvangt wordt het uit te keren resterende budget verhoogd van 70 naar 100%.


- toename van de reistijd bij verplaatsing van werk door reorganisatie wordt twee jaar (100% en 75%). Voor de bank een verbetering in niveau. Voor de verzekeraar was dit drie jaar, maar tegenover dit minpunt staat dat de minimale reistijd van drie kwartier die niet voor compensatie in aanmerking kwam wordt geschrapt (wel dient de toename in reistijd substantieel zijn, meer dan een half uur) en is het straks bij de verzekeraar ook mogelijk om max. 18 maanden een kilometervergoeding te krijgen op basis van zakelijke reizen.


- Regeling leeftijdsverlof voor 58 jaar en ouder (en geboren voor
1-1-1950) blijft dit sociaal plan gehandhaafd, mits men boventallig is geworden en mits e.e.a door de fiscus wordt toegelaten.

Twee dingen blijven ongewijzigd:

* de personeelscondities bij einde dienstverband en het feit dat het SP alleen bij de bank de status van CAO heeft.

De kern van het plan is om aan het werk te blijven en boventalligheid te voorkomen. In die opzet is het plan geslaagd en leggen wij het daarom met een positief stemadvies aan u voor. Als lid heeft u het nu voor het zeggen, maak wel gebruikt van uw stemrecht, want als uniet voor 15 januari via e-mail uw stem laat horen, dan laat u anderen voor u beslissen!

Voor meer informatie, of vragen over deze info kunt u contact opnemen met uw bestuurder Bernard Jan de Groot, telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail b.degroot@cnvdibo.nl

Bijlage: Principeakkoord Sociaal Plan Fortis (pdf)