Vrije Universiteit Amsterdam

Werkingsmechanisme van BOTOX opgehelderd

Hoe komt het dat Botulinium toxine (of BOTOX) onze spieren stillegt? Onderzoekers van VUmc/ VU kloneerden het toxine en brachten het met gemodificeerde virussen in bij gekweekte hersencellen en bijniercellen. Zij vonden dat het eiwit Syntaxin nodig is om blaasjes met signaalstoffen klaar te leggen op de juiste plaats. Hierdoor kunnen cellen hun signaalstoffen niet uitscheiden en komen deze niet terecht op hun bestemming, zoals de spier. De onderzoekers verkregen met deze studie zo ook inzicht in de mechanismen van signaaloverdracht in de hersenen.

In het PLoS-artikel laten dr. Heidi de Wit en mede-onderzoekers van het centre for neurogenomics and cognitive research (CNCR Amsterdam VUmc/VU) stapsgewijs zien hoe Botulinium toxine (serotype C) te werk gaat. Eerst breekt het toxine het eiwit Syntaxin af. Dit eiwit zit normaal aan de binnenkant van de celmembraan. En daarna beginnen de cellen steeds minder signaalstoffen uit te scheiden totdat ze uiteindelijk helemaal stil worden. De doelcellen, zoals spieren, worden daardoor steeds minder gestimuleerd en komen uiteindelijk stil te liggen (raken verlamd). In de elektronmicroscoop vonden de onderzoekers uiteindelijk de reden waarom dat gebeurt. Het eiwit Syntaxin blijkt nodig om blaasjes met signaalstoffen klaar te leggen voor gebruik (zie onderstaande figuur). Dit proces, wat de onderzoekers docking noemen, blijkt een voorwaarde voor het vrijkomen van signaalstoffen. Zo hebben de onderzoekers ook nieuw inzicht verkregen over de mechanismen van signaaloverdracht in de hersenen.

Eerder dit jaar publiceerde dezelfde groep onderzoekers in samenwerking met het team van Nobelprijswinnaar Erwin Neher in Göttingen een studie in het tijdschrift EMBO Journal. In deze studie werden nieuwe microscopische technieken gepresenteerd om op te helderen hoe blaasjes met signaalstoffen worden klaargelegd. Deze studie liet zien hoe de zendende cel blaasjes afmeert aan ankerpunten aan de celmembraan en ze hier met moleculaire ketens vasthoudt. Nu is het eiwit Syntaxin geïdentificeerd als zon ankerpunt.