Lisa

10 jaar LISA - 10 jaar werkgelegenheidsinformatie

Sinds 1996 koppelt de stichting LISA regionale bestanden van provinciale werkgelegenheidsenquêtes en al 10 jaar presenteert LISA een gedetailleerd beeld van de regionale economische ontwikkeling. Het LISA bestand bevat gegevens van alle 830.000 vestigingen van bedrijven en instellingen waar betaalde arbeid wordt verricht. LISA registreert gegevens van bedrijven, overheden, de gezondheidszorg en de vrije beroepsbeoefenaars per vestiging. Het register is daarmee uniek en het bevat meer gedetailleerde informatie dan andere dataleveranciers, zoals het CBS, kunnen aanbieden.

In deze periode van tien jaar groeide het aantal banen in Nederland volgens LISA met ruim 16 procent. Dit zijn 1 miljoen banen. Opmerkelijk is dat de groei van het aantal banen vrijwel in z'n geheel heeft plaatsgevonden tussen 1996 en 2001. De laatste vijf jaar is er nauwelijks sprake van groei. Overigens geven de eerste voorlopige uitkomsten over 2006 weer een groei van het aantal banen zien. Het herstel van de economie blijkt ook hier uit.

De groei doet zich relatief sterk voor bij parttime banen die door mannen worden bezet en bij fulltime banen van vrouwen. Het aantal fulltime banen dat door vrouwen wordt bezet stijgt in de periode 1996-2005 met een derde.

Traditionele sectoren als landbouw, visserij, energie en industrie hebben een daling van de werkgelegenheid laten zien Zo daalt het aantal banen in de industrie met 8 procent. Het aantal banen is het snelst gegroeid in de zakelijke dienstverlening (+45 procent).

De sterkste werkgelegenheidsgroei heeft deed zich voor in Flevoland. Het aantal banen steeg daar met meer dan 50 procent. Van de regio's met de hoogste relatieve groei van het aantal banen liggen er naast Flevoland drie in de Randstad: Groot Amsterdam, Utrecht en Delft & Westland. Regio's uit Zuid-Nederland (Zeeland, Brabant en Limburg) komen niet voor in de top tien.

Noot aan de redactie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Stichting LISA, Gerben Huijgen, telefoon
053-482 50 34 en mobiel 06 250 486 10, of via email: g.huijgen@ioresearch.nl Hier kunt u ook een exemplaar van de speciale nieuwsbrief over LISA 10 jaar! opvragen (pdf of gedrukt).

Zie ook www.lisa.nl .