VVD


21-12-2006

VVD: Amsterdam subsidieert ongeoorloofd aanleg glasvezelnet.

De VVD-Tweede-Kamerfractie, bij monde van woordvoerder Aptroot, heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Economische Zaken over de aanleg van het Amsterdamse glasvezelnet wat deels met overheidsgeld wordt gefinancierd.

Al eerder had Aptroot zijn bezwaar kenbaar gemaakt aan de minister dat Amsterdam middels deze financiering oneerlijk concurreert met private bedrijven. Aptroot krijgt nu bijval van Eurocommissaris Kroes die haar bedenkingen heeft bij deze financiële steun van de gemeente Amsterdam bij het aanleggen van een glasvezelnetwerk. Amsterdam heeft niet aannemelijk kunnen maken dat andere marktpartijen niet van plan waren om een vergelijkbare voorziening aan te bieden. De Europese Commissie is bezig met een onderzoek of financiële steun geoorloofd is. Indien Amsterdam in het ongelijk wordt gesteld kan dat resulteren in een miljoenenstrop voor de gemeente Amsterdam. Al in een vroeg stadium heeft Aptroot de gemeente Amsterdam hiervoor gewaarschuwd.

donderdag 21 december 2006

Voor nadere informatie: c.aptroot@tweedekamer.nl of 070-318.28.92

Vragen van het lid Aptroot (VVD) aan de minister van Economische Zaken over het onderzoek van de Europese Commissie over het Amsterdamse glasvezelnet


1. Heeft de minister kennis genomen van de vandaag bekend geworden nadere onderzoek van de Europese Commissie over het Amsterdamse glasvezelnet vanwege mogelijke ongeoorloofde overheidssteun?
2. Wat vindt de minister ervan dat de gemeente Amsterdam gewoon is doorgegaan met investeren in glasvezel terwijl bekend was dat de Europese Commissie onderzoek doet en nog geen toestemming heeft verleend?

3. Door recente wijziging van de Telecomwet zijn investeringen zoals van de gemeente Amsterdam in een glasvezelnet verboden indien niet is aangetoond dat marktpartijen niet een vergelijkbare voorziening (gaan) aanbieden. Dat is door Amsterdam niet aangetoond, waarom grijpt de minister dan niet zelf in door deze investering te verbieden?
4. Kan de minister een overzicht geven van alle gemeentelijke investeringen in glasvezelnetwerken en de stand van zaken, zoals in de gemeenten Almere, Deventer, Nuenen, Appingedam enz. en daarbij aangeven of deze volgens de Telecomwet en het Europese verbod op staatssteun zijn geoorloofd?

Donderdag 21 december 2006