NMBS

Affiches op het spoor - Spoorwegaffiches in België 1833-1985

21/12/2006

Spoorwegaffiches hebben, als getuigen van hun tijd, de grote etappes van de evolutie van de spoorwegen geïllustreerd. Hieraan werd een boek met meer dan 200 kleurenillustraties gewijd. Het analyseert een brede waaier van affiches van 1833 tot 1985, en spitst zich vooral toe op de onderlinge relaties tussen de affiches en de sociaal-economische context van elke periode.

NMBS Holding, uitgeverij Lannoo en Les Editons Racine publiceren het boek Affiches op het spoor Spoorwegaffiches in België 1833-1985. Dit werk, van de hand van auteur Pieter Neirinckx, behandelt de Belgische spoorwegaffiches sinds het ontstaan van de spoorwegen in 1833 tot aan hun 150^ste verjaardag in 1985.
Doorheen de geschiedenis illustreerde de spoorwegaffiche de grote etappes van de evolutie van de spoorwegen in België. Ze stond mee aan de wieg van het toerisme en stimuleerde de ontwikkeling ervan. Ze weerspiegelde de economische en sociale bloei van ons land door de jaren heen, en was zelfs trendsetter. Ze stond voor vooruitgang, esthetica en harmonie. In het boek wordt de rol van de affiche als getuige van de geschiedenis van de spoorwegen besproken. Het werk illustreert en analyseert een brede waaier van de meest tot de verbeelding sprekende affiches en legt de onderlinge relaties bloot tussen de affiches en de sociaal-economische en culturele context van elke periode. Hierbij worden niet enkel de grafische, artistieke en technische aspecten van de spoorwegaffiche besproken, maar wordt ook dieper ingegaan op de themas die er op voorkomen. Zo laat het boek toe een beeld te vormen van de bijdrage die de spoorwegen hebben geleverd aan het maatschappelijke leven. Het boek doet dromen. Het nodigt uit om zowel in het binnen- als in het buitenland kunststeden, landschappen natuurwonderen of grote evenementen zoals de wereldtentoonstellingen te ontdekken. Over de auteur: Pieter Neirinckx studeerde Kunstwetenschappen en Archeologie aan de Vrije Universiteit Brussel en Gestion Culturelle aan de Université Libre de Bruxelles. Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar de rol die kunst speelt in de communicatie tussen publiek en de belangrijke elementen in het dagelijkse leven. Het boek Affiches op het spoor Spoorwegaffiches in België 1833-1985 (formaat 270 x 230 mm, harde kaft, genaaid en gebonden) telt 160 bladzijden en bevat meer dan 200 kleurenillustraties. Het is vanaf vandaag te koop in de boekhandel tegen de prijs van 35,95 euro.

""