Erasmus MC


19-12-2006: Vici-subsidies voor drie toponderzoekers Erasmus MC en EUR

Rotterdam, 19 december 2006 Drie toponderzoekers van het Erasmus MC en de EUR ontvangen een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dr. Claire Wyman van de afdelingen Radiotherapie en Genetica van het Erasmus MC, dr. Jacqueline Witteman van de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van het Erasmus MC en prof. dr. Han Bleichrodt van de Faculteit der Economische Wetenschappen en het instituut Beleid en Management van de Gezondheidszorg (iBMG) ontvangen het maximaal mogelijke bedrag van
1,25 miljoen euro voor excellente onderzoekers om een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Wyman concentreert haar onderzoek op het ontstaan van kanker. Wanneer breuken in ons DNA op verkeerde wijze herstellen, ontstaan instabiele genen. Deze instabiliteit kan leiden tot kanker. Wyman bestudeert daarom hoe het menselijk lichaam breuken in het DNA repareert. Met behulp van nieuwe afbeeldingstechnieken, brengen Wyman en haar collegas in beeld hoe enkele eiwitten samenwerken als een moleculaire machine terwijl zij bezig zijn met het repareren van DNA-breuken. Haar onderzoek moet inzicht geven in de moleculaire processen die ons kunnen helpen om het ontstaan van kanker te voorkomen.

Witteman richt zich met haar onderzoek op hart- en vaatziekten. De belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten is niet het langzaam dichtslibben van een bloedvat, maar het plotseling scheuren van een vetafzetting, oftewel plaque, in de vaatwand. Hierbij ontstaat een bloedstolsel dat het bloedvat kan verstoppen. Bij wie zon plaque instabiel wordt en kan scheuren weten we nog niet. Witteman en haar collegas kijken met nieuwe afbeeldingstechnieken bij duizenden gezonde personen van dertig jaar en ouder hoe de groei van plaque plaatsvindt. Als personen met instabiele plaques tijdig kunnen worden opgespoord, kan in de toekomst vroegtijdig worden ingegrepen om het optreden van een hart- of herseninfarct te voorkomen.

Bleichrodt doet onderzoek naar keuzes in de zorg. De stijgende kosten van zorg maken dat niet alle zorg uit de publieke middelen kan worden vergoed. Het onderzoek analyseert hoe keuzes in de zorg moeten worden gemaakt en geeft aan welke zorg wel en welke niet moet worden vergoed. Het onderzoek, dat zowel psychologisch als wiskundig en economisch-theoretisch van aard is, kijkt vooral naar de manier waarop mensen keuzes maken met betrekking tot hun gezondheid. We willen dat de voorkeuren van mensen een belangrijke rol spelen in het gezondheidszorgbeleid, maar hoe kunnen we de voorkeuren van mensen meten en gebruiken voor beleid?

---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.