GroenLinks

Toekomst van Kosovo: GroenLinks roept op tot eensgezindheid

Kosovo op de kaart 21 december 2006

Deze week presenteerde Joost Lagendijk zijn visie op de toekomst van Kosovo aan de buitenlandcommissie van het Europees Parlement. Lagendijk's document is een aanzet voor een debat dat moet leiden tot een duidelijk standpunt over de toekomstige status van de voormalige Servische provincie en de rol die de EU er moet spelen.

"Het doel van het document dat ik vandaag aan jullie voorleg is het bereiken van eensgezindheid in Europa over de toekomst van Kosovo," hield Lagendijk zijn collega-buitenlandwoordvoerders voor. Begin 2007 zal speciaal VN-gezant voor Kosovo Ahtisaari met een voorstel komen voor een toekomstige status van Kosovo, dat sinds het bombardement op Servië in 1999 direct door de Verenigde Naties bestuurd wordt.

Hierover moet uiteindelijk de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een beslissing nemen. Lagendijk benadrukte dat die beslissing eensluidend en niet voor meer uitleg vatbaar moet zijn. "En Europa zal dan voortvarend en eenstemmig te werk moeten gaan, vandaar dat het belangrijk is hier nú een debat over te voeren."

In zijn werkdocument geeft Lagendijk in grote lijnen aan hoe volgens hem de toekomstige status van Kosovo er uit moet zien. "Onafhankelijkheid ja, maar met een soevereiniteit die voorlopig aan banden gelegd wordt door de internationale gemeenschap," zo staat in de tekst.

Eigen verantwoordelijkheid
Dat betekent dat op een aantal cruciale gebieden de internationale gemeenschap kan ingrijpen, mocht de Kosovaarse regering de rechten van minderheden of de criminaliteitsbestrijding in gevaar brengen. Maar, voegt Lagendijk er meteen aan toe, de aanwezigheid van en de mogelijkheid tot ingrijpen door de internationale gemeenschap moet erg beperkt blijven. Het is de bedoeling dat de Kosovaren zelf de verantwoordelijkheid gaan dragen voor de opbouw van hun eigen staat, de internationale gemeenschap moet lokaal bestuur bijstaan, niet vervangen.

De Europese Unie zal naar verwachting de internationale aanwezigheid in Kosovo leiden en coördineren. Voor het gebruik van bestaande samenwerkingsinstrumenten van de EU is het cruciaal dat er duidelijkheid komt omtrent de status van Kosovo. Immers, de EU kan een associatieverdrag sluiten met een onafhankelijke staat, maar niet met een autonome provincie van een andere staat waarover die staat (Servië) de facto geen zeggenschap meer heeft.

Prioriteit
Lagendijk pleit er voor om in de EU-begroting prioriteit te geven aan Kosovo. "De opbouw zal veel gaan kosten, maar dat moet Europa er voor over hebben, wanneer het mislukt en er een 'failed state' midden op de Balkan ontstaat zijn we veel verder van huis," aldus Lagendijk.

Lagendijk's werkdocument werd instemmend begroet door de meeste fracties in het Parlement. Een aantal parlementariërs waarschuwde voor de reactie in Servië op een te duidelijke uitspraak over de toekomstige onafhankelijkheid van Kosovo. Dit zou de radicale krachten in de ontluikende democratie in Belgrado in de kaart spelen.

"Opiniepeilingen wijzen uit dat de meeste Serviërs zich er al bij hebben neergelegd dat Kosovo onafhankelijk zal worden. Ze hebben ook veel nijpender zorgen, zoals de belabberde economische situatie, de veiligheid. Ik denk niet dat het een oplossing is om nog veel langer de onduidelijkheid van de huidige situatie te laten voortbestaan," vindt Lagendijk.

Op 24 januari 2007 zal Lagendijk een ontwerp voor een parlementsresolutie over de toekomst van Kosovo presenteren aan de buitenlandcommissie van het Europees Parlement.

Zie ook:

* volledige tekst werkdocument over Kosovo (.doc formaat, in het Engels)