KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

21-12-2006

Friese deel Staande Mastroute op diepte gebracht

De alternatieve vaarroute voor het Prinses Margrietkanaal die loopt vanaf het Sneekermeer tot aan het Pikmeer bij Grou is verdiept. In het kader van het Friese Merenproject zijn de afgelopen maanden de Meinesleat, de omgelegde Boarn, de Sylroede en het Burstumer Rak gebaggerd tot een waterdiepte van twee meter. De baggerspecie is afgevoerd naar de voormalige zandwinput Wijde Ee bij Burgum.

Sinds 11 september 2006 werd er door de provincie Fryslân in de vaarwegen in en rondom Akkrum gebaggerd. Het betreft het tweede baggerwerk in het kader van het Friese Merenproject. Er is ondertussen ca. 30.000 m3 baggerslib verwijderd. Met dit project wil de provincie de recreatie in Fryslân een flinke stimulans geven. Door het verdiepen kunnen grotere, dieperstekende schepen door de vaargeul.

Meer dan baggeren
In totaal wordt in het Friese Meren Project 85 kilometer provinciale vaarwegen gebaggerd. Met de werkzaamheden is 7,2 miljoen euro gemoeid. In 2008 moeten de baggerwerkzaamheden zijn afgerond. Behalve het baggeren wordt in het Friese Merenproject onder andere nog gewerkt aan het oplossen van knelpunten tussen weg- en waterverkeer en het verbeteren van de recreatiemogelijkheden en de aanlegplaatsen.

Internetadres: www.friesemeren.nl