Gemeente Gouda


persbericht: vrijwilligerspenning voor bibliotheekvrijwilligers (20-12-2006)

Woensdag 20 december ontvangen mevrouw D.A. Noordenbos-Jager en mevrouw J.M. Zweegman-Kup uit handen van wethouder Siebe Keulen de vrijwilligerspenning van de stad Gouda. Zij ontvangen de penning vanwege hun bijzondere inzet voor de bibliotheek.

Mevrouw D.A. Noordenbos-Jager en mevrouw J.M. Zweegman-Kup zijn beiden vrijwilliger bij de dienst Boek aan huis. In het najaar van 1985 is deze dienst in het leven geroepen en beide dames zijn daar vanaf 1986 bij betrokken geweest.

Eenmaal in de drie weken brengen zij boeken bij ouderen en bij aan huis gebonden leners. In principe bezoekt iedere vrijwilliger steeds dezelfde klanten, hetgeen natuurlijk een band schept. Eerst worden de boeken uitgezocht in de bibliotheek, in Bloemendaal. Daarna wordt de lener bezocht en vervolgens worden de gelezen boeken weer naar de bibliotheek teruggebracht. Een en ander is niet alleen het brengen van de bibliotheekboeken, maar heeft ook een sociale functie. Sommige mensen krijgen niet veel bezoek meer en dan is het heerlijk om even een praatje te maken met de mevrouw van de boeken.

De dames doen dit werk al twintig jaar met veel enthousiasme en daarom wil het bestuur van de bibliotheek hen danken met een vrijwilligerspenning.

vrijwilligerspenning
De vrijwilligerspenning van de stad Gouda is in 1995 door het college van burgemeester en wethouders in het leven geroepen om blijk van waardering te geven aan vrijwilligers die zich gedurende langere tijd vrijwillig verdienstelijk hebben gemaakt voor de Goudse samenleving.