Provincie Groningen

Vergroten van onderwijskansen voor basisschool leerlingen in Noord-Nederland 20 december 2006

Op de website www.kansencentrum.nl staan allerlei geslaagde praktijkvoorbeelden van hoe basisscholen in plattelandsgebieden hun leerlingen goede onderwijskansen kunnen bieden. Zo hoeven scholen niet voor de tweede keer een wiel uit te vinden, maar kunnen ze hun voordeel doen met de ervaring van anderen.

De site kan blijven voortbestaan door een subsidie van EUR 10.000,- van de provincie Groningen. De provincies Drenthe en Friesland geven hiervoor hetzelfde bedrag.

Goede initiatieven
Doel van de website is het bieden van een informatie- en communicatieplatform voor leerkrachten, ouders, schoolbesturen en onderwijsambtenaren over goede initiatieven die erop gericht zijn om onderwijskansen te bieden aan met name autochtone kinderen.

Kansrijk Oost-Groningen
De site is ontstaan als een van de resultaten van het project Kansrijk Oost-Groningen. Van 2001 tot en met 2006 kende het Ministerie van OC&W extra geld aan basisscholen in de vier plattelandsprovincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland, om een regionale aanpak te ontwikkelen voor het vergroten van de onderwijskansen van leerlingen.

De projectgroep Kansrijk Oost-Groningen heeft in dit kader de website opgezet. In de loop der jaren heeft zich op de website een schat van informatie verzameld in de vorm van goede praktijkvoorbeelden. Zowel scholen die deelnamen Kansrijk Oost-Groningen als niet-deelnemende scholen maken veelvuldig gebruik van de site.

Voor de toekomst
Met de subsidies van de drie noordelijke provincies is het voortbestaan van de website gegarandeerd. Er zal een stichting in het leven worden geroepen om hiervoor zorg te dragen. Bovendien zal de site verbreed worden als communicatiebron voor alle scholen voor primair onderwijs in Noord-Nederland.



20 december 2006