Gemeente Breda

SOB krijgt meer financiële ruimte om ouderen te helpen

ouderen_aan_tafel_kln.gif

De Stichting Ouderenwerk Breda (SOB) krijgt subsidie van de gemeente voor meer uren ouderenadvies. Ook krijgt het SOB extra geld om dienstencentrum Het Rondeel verder te ontwikkelen tot zorgsatelliet.

Het gaat in het totaal om een bedrag van 61.000,- . Burgemeester en wethouders van Breda vinden dit passen in het beleid Geschikt wonen voor iedereen. Een belangrijk element daarvan is samen met maatschappelijke partners zorgen voor een goed gespreid aanbod aan voorzieningen voor ouderen.

De SOB heeft op verzoek van de gemeente een analyse gemaakt van problemen waarmee oudere mensen te maken kunnen krijgen. Door een extra subsidie van 34.000,- voor individueel ouderenadvies kan de SOB meer mensen helpen, waardoor zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Steeds meer ouderen en mensen met een beperking willen graag zelfstandig wonen. De gemeente wil dat zij van goede voorzieningen gebruik kunnen maken en probeert daarvoor te zorgen in samenwerking met maatschappelijke partners. Door in te spelen op kansen en gebruik te maken van bestaande mogelijkheden wordt nagegaan in hoeverre het mogelijk is bestaande (zorg)voorzieningen te veranderen in zorgkruispunten of zorgsatellieten.

Zorgkruispunten voorzien in een breder aanbod van welzijns- en zorgfuncties. Zorgsatellieten zijn beperkter van opzet (bijvoorbeeld open inloop, wijkrestaurant met beperkte openingstijden, activiteitenprogramma).

Door de subsidie van 27.000,- wil de gemeente de SOB helpen om samen met andere partners dienstencentrum Het Rondeel verder te ontwikkelen tot één van die zorgsatellieten. De SOB zal in het centrum gaan samenwerken met andere organisaties zoals wooncorporaties en zorginstellingen.

Het aantal 65-plussers in de gemeente Breda stijgt van 15% in 2006 naar 20% in 2020. Procentueel gezien betekent dit een toename van 41%. Door de vergrijzing krijgt Breda met steeds meer ouderen te maken die voorheen in een verzorgingshuis werden opgenomen, maar nu zelfstandig blijven wonen omdat ze dat zelf willen, ook als ze zichzelf minder goed kunnen redden.

Het kan ook zijn dat ze geen indicatie voor een verzorgingshuis krijgen omdat de normen hiervoor steeds verder worden opgeschroefd. Het gevolg is een groeiende vraag naar advies en diensten. Bovendien wordt deze vraag dringender en complexer. Ouderen hebben meer problemen tegelijkertijd, hebben een kleiner netwerk en door hoge leeftijd vaker psychische en cognitieve problemen, bijvoorbeeld beginnende dementie.

Breda, 20 december 2006