Gemeente Breda

Nieuwe voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied Zuid

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied Zuid vrijgegeven voor inspraak. Dit voorontwerp volgt in de reeks van de nieuwe bestemmingsplannen die eerder voor de buitengebieden van Prinsenbeek en Teteringen zijn vastgesteld.

Het plan kan worden betiteld als conserverend en beschermend. De precieze data van de inspraakperiode, inclusief een inspraakavond, worden nog bekendgemaakt.

Het plangebied van het voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied Breda Zuid wordt als volgt begrensd: aan de noordzijde ter hoogte van het Liesbos door de spoorlijn Breda/Roosendaal en ter hoogte van het Mastbos door de bebouwde kom van Breda, aan de westzijde door de gemeentegrens met Etten-leur en Zundert, aan de oostzijde door de A27 en aan de zuidzijde door de gemeentegrens met Zundert en de landgrens met België.

Belangrijkste veranderingen

Het nieuwe voorontwerp is aangepast aan nieuw beleid vanuit rijk, provincie en gemeente voor het buitengebied. In hoofdlijnen kan het nieuwe bestemmingsplan worden betiteld als conserverend en zonodig beschermend. Bestaande functies en waarden zijn zorgvuldig vastgelegd. Archeologische en cultuurhistorische waarden zijn beschermd op basis van het zogenoemde Verdrag van Malta.

In het nieuwe voorontwerp van het bestemmingsplan is de vestiging van nieuwe agrarische bedrijven in het buitengebied niet meer mogelijk. Wel is hergebruik mogelijk. Hetzelfde geldt voor de glastuinbouwontwikkeling.

Beleidsnotitie functieverruiming buitengebied

De regels voor hergebruik van bestaande bebouwing zijn in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied Zuid versoepeld. In de hiervoor aangewezen 'functieverruimingsgebieden' kunnen kleinschalige bedrijfjes worden gevestigd. Verder zijn er in het gehele bestemmingsplangebied mogelijkheden geschapen voor bijvoorbeeld pensions, stalling van caravans en woningen in cultuurhistorisch waardevolle bebouwing. Ook de regels voor de verschillende soorten paardenhouderijen zijn vereenvoudigd. Er zijn wel randvoorwaarden gesteld aan de functieverruiming. Zo mogen de zittende agrarische bedrijven niet worden gehinderd en moeten de nieuwe activiteiten landschappelijk worden ingepast. Deze mogelijkheden zijn gebaseerd op de nieuwe gemeentelijke beleidsnotitie 'functieverruiming buitengebied,' die in februari 2007 door de gemeenteraad zal worden vastgesteld.

Overleg

Om te komen tot het voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied Zuid is overleg gevoerd met een klankbordgroep waarin diverse belangenorganisaties binnen het plangebeid zijn vertegenwoordigd. Zo hebben deze organisaties mede de inhoud van het voorontwerp bestemmingsplan kunnen bepalen.

Breda, 20 december 2006

Te downloaden:

* Nota van comm functieverruiming (dec06).pdf
* Beleidsnotitie Functieverruiming buitengebied(versie college dec06).pdf