Provincie Noord-Holland

Datum

20-12-2006

Onderwerp

Provincie wil verdergaande maatregelen tegen stankoverlast Zaanstad

Nieuwsredactie

De inwoners van Zaanstad hebben vandaag last gehad van stankoverlast. Het vermoeden is dat de oorzaak ligt in Westpoort bij olieoverslagbedrijven. Omdat dit de vierde keer is dat de bewoners met stankoverlast worden geconfronteerd, wil de provincie in overleg met de gemeenten Zaanstad en Amsterdam kijken of het mogelijk is om een dampvernietigingssysteem verplicht te stellen.

Met de bedrijven is al eerder naar aanleiding van klachten over stankoverlast afgesproken dat de snelheid van het laden van olie in schepen gehalveerd wordt. Bij het overladen van olie komen gassen vrij. Hoe langzamer er geladen wordt, des te minder van deze gassen komen vrij. Dit zou tot minder stank moeten leiden. Deze maatregel is op dit moment van kracht. De provincie controleert of dit afdoende is en of de bedrijven zich aan deze afspraak houden.

Gedeputeerde Albert Moens van Milieu wil echter verdergaande maatregelen treffen. In overleg met de gemeenten Amsterdam en Zaanstad wil hij kijken of het mogelijk is een dampvernietingssysteem verplicht te stellen voor deze olieoverslagbedrijven. Zon systeem voorkomt dat er dampen in de buitenlucht terecht komen.
In concrete zin betekent dit dat een aantal bestaande milieuvergunningen aangescherpt worden. Voor nieuw te vestigen bedrijven geldt al strengere regelgeving op dit gebied.

Bewoners met klachten of vragen kunnen contact opnemen met de Milieuklachtentelefoon van de provincie: (0800) 99 86 734. Dit nummer is dag en nacht bereikbaar.