FNV

FNV voorspelt einde blauwe enveloppe

De blauwe belastingenenveloppe verdwijnt als gevolg van digitaal aangifte doen. De FNV Belastingservice blijft voorlopig nog op de vertrouwde manier werken.

Volgens de vakcentrale FNV gaat de blauwe belastingenveloppe verdwijnen. Dit wordt mogelijk door de grote digitale operatie van de belastingdienst volgend jaar. Ook worden steeds meer aftrekposten omgezet in toeslagen.

Ymi Knaap, belastingdeskundige van de FNV: "Met de operatie DigiD weet de Belastingdienst straks alles al van je, dus de gegevens kunnen zo worden verwerkt in een vooringevulde aangifte. We gaan de laatste stuiptrekkingen van het huidige systeem meemaken."

Aftrekposten verdwijnen

"Als de overheid alle basisgegevens van je kent, is wel duidelijk hoeveel belasting je moet betalen. De afgelopen jaren zijn zowat alle aftrekposten voor burgers verdwenen. De buitengewone uitgaven die samenhangen met ziekte, invaliditeit en overlijden staan nu ook ter discussie."

"Tegelijkertijd neemt het aantal individuele toeslagen toe. Zo is er de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag. In 2008 komt de kindertoeslag eraan. Zelfs de hypotheekaftrek kan worden omgezet in een toeslag. Het bijzondere is dat toeslagen vaak voor langere tijd dan een jaar gelden. Je brengt je kinderen niet voor een jaartje op een kinderdagverblijf. Dus de toeslag hoef je minder vaak aan te vragen. Dat scheelt de Belastingdienst werk."

Jammer is dat de FNV-belastingservice nog niet mee kan doen aan de operatie DigiD, waarbij in 2007 een einde komt aan het invullen op diskette. Het probleem is de `digitale pincode'.

Knaap: "De verstrekte DigiD is strikt persoonlijk. Het is net als de pincode van je bank- of girorekening. Die moet je ook niet aan andere mensen vertellen. Ook niet aan onze FNV-belastinginvullers. Die kunnen de leden daardoor niet helpen. Daarom krijgen wij een jaar uitstel, totdat de zaak geregeld is."

20 december
Lees het complete FNVe-Magazine van 20 december 2006.htm