Gemeente Duiven


Invoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning in de gemeente Duiven
---

Wetsvoorstel/beleidsvoornemen heeft de volgende fase(n) al doorlopen
1 Behandeling Ministerraad
Akkoord gegaan op 1 februari 2005
Wetsvoorstel/beleidsvoornemen moet de volgende fase(n) nog doorlopen 2 Behandeling Tweede Kamer
Naar verwachting nog dit jaar 3 Behandeling Eerste Kamer Afhankelijk van fase 2 4 Uitvoering wet/voornemen Afhankelijk van fase 2 en 3, maar naar verwachting op 1 juli 2006

Het gaat hier om een wetsvoorstel of beleidsvoornemen. De beoogde ingangsdatum is 1 juli 2006 dit is echter afhankelijk van goedkeuring door Tweede en Eerste Kamer.

Misschien heeft u er al eens iets over gehoord of gelezen; het kabinet wil de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) invoeren.

De totale kosten van de zorg in Nederland zijn de afgelopen jaren sterk gestegen en zullen de komende jaren nog verder toenemen. Dat komt vooral omdat er de komende jaren steeds meer ouderen komen en omdat ouderen steeds ouder worden. Om de zorg betaalbaar en op peil te houden wil het kabinet het zorgstelsel veranderen.

Op dit moment is de wet nog in behandeling bij de Tweede Kamer. Het streven van de regering is om de Wmo in te voeren per 1 juli 2006 (zie ook de tijdbalk). Of dit lukt is echter afhankelijk van goedkeuring door Tweede en Eerste Kamer. Deze wet kan gevolgen hebben voor u als burger van de gemeente Duiven.

Wat houdt de Wmo in?
In de Wmo worden drie wetten onder een noemer gebracht. Twee daarvan, de Welzijnswet en de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) worden al door de gemeente uitgevoerd. De derde, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), is nieuw voor de gemeente. Uit deze wet worden delen overgeheveld naar de gemeente. Het belangrijkste onderdeel dat overgeheveld wordt is de huishoudelijke verzorging.

Meer eigen verantwoordelijkheid voor inwoners
Het kabinet wil met de komst van de Wmo bereiken dat mensen zoveel mogelijk voor zichzelf en voor elkaar zorgen. Uitgangspunt van de wet is dat mensen die steun nodig hebben op het gebied van welzijn of zorg dit zoveel mogelijk zelf oplossen of hulp regelen vanuit hun omgeving zoals familie buren of vrienden. Pas als het mensen niet lukt om zelf de ondersteuning te regelen, kunnen ze bij de gemeente terecht. De gemeente kan dan vrijwilligersorganisaties of een professionele organisatie inschakelen voor de nodige ondersteuning.

Wat doet de gemeente?
Alle gemeenten in Nederland krijgen de opdracht om een integraal samenhangend aanbod van welzijn en zorg te organiseren voor de burgers die steun nodig hebben op het gebied van welzijn of zorg.

Ook de gemeente Duiven bereidt zich voor op de komst van deze nieuwe wet.
De gemeente overlegt o.a. met vrijwilligersorganisaties, adviesraden, belangenorganisaties en met aanbieders van de zorg over de komst van de Wmo en de gevolgen voor burgers, organisaties en de gemeente.

Op 31 oktober jl. heeft de gemeenteraad de kadernotitie Wmo in de gemeente Duiven" vastgesteld. In de kadernotitie worden de eerste globale uitgangspunten benoemd die de gemeenteraad hanteert bij de verdere uitwerking van de Wmo.
U kunt de notitie onderaan deze pagina downloaden als bijlage of inzien in het informatiecentrum van het gemeentehuis. In de komende periode ontwikkelt de gemeente Duiven een "zorg"loket: één plaats waar mensen met een vraag op het gebied van zorg terecht kunnen.
Ook geeft de gemeente vorm aan de nieuwe taken die de gemeente krijgt in het kader van de Wmo, zoals de huishoudelijke verzorging.

In de loop van 2006 beslist de gemeenteraad over de manier waarop de gemeente de Wmo-voorzieningen aan gaat bieden. Hierbij zullen ook inwoners en (vertegenwoordigers van) gebruikers van voorzieningen zoals de Cliëntenraad, Gehandicaptenraad en de Seniorenraad betrokken worden. De gemeente houdt u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

---

Bijlage:
kadernotitie Wmo.pdf »