European Union



IP/06/1841

Brussel, 19 december 2006

Het conflict in Darfur: De Commissie biedt nog eens 17 miljoen euro aan humanitaire hulp

De Europese Commissie heeft nog eens 17 miljoen euro beschikbaar gesteld voor levensreddende humanitaire bijstand, voor de slachtoffers van de crisis in Darfur, in Soedan, waarmee zij haar bijdrage voor 2006 op een bedrag van in totaal 97 miljoen euro brengt. Zowat vier miljoen mensen worden door dit conflict getroffen, ongeveer twee miljoen zijn ontheemd geraakt. Meer dan 210.000 mensen zijn naar Tsjaad gevlucht. Terzelfdertijd zijn duizenden inwoners van Tsjaad als gevolg van het overslaan van het conflict naar hun eigen land, de grens in de andere richting overgestoken; zij verblijven nu als vluchtelingen in Darfur. Deze nieuwe humanitaire hulp bouwt voort op eerdere besluiten van de Commissie ten behoeve van deze regio, met name de extra 40 miljoen euro humanitaire hulp die voorzitter José Manuel Barroso ende heer Michal, lid van de Commissie, afgelopen oktober gedurende hun bezoek aan Darfur hadden aangekondigd (IP/06/1299). De Commissie is sedert 2004 de voornaamste donor voor Darfur geworden en heeft ter leniging van de crisis in Darfur noodhulp ter waarde van meer dan 357 miloen euro toegekend.

Met deze extra humanitaire hulp wil de Commissie de burgerbevolking beter beschermen, de allereerst noodzakelijke bijstand bieden en doelgerichte humanitaire luchtdiensten aan bevolkingsgroepen in verder ontoegankelijk gebied steunen. Deze allereerst noodzakelijke bijstand omvat de voorziening met water, de behandeling van ondervoede kinderen, levering van urgente geneesmiddelen, mobiele klinieken, reageren op het uitbreken van cholera, artikelen ter bevordering van de hygiëne, onderdak, enz.

Louis Michel, de Europese commissaris belast met ontwikkeling en humanitaire hulp, sprak zich als volgt uit: "De aanvullende humanitaire hulp die wij gemobiliseerd hebben is hard nodig voor miljoenen mensen die het zwaarst te lijden hebben van geweld en onderdrukking. Wat momenteel in Darfur gebeurt, is een complete ramp en vanuit humanitair gezichtspunt een absolute tragedie". Commissaris Michel veroordeelde ook het feit dat hulpoperaties danig worden gehinderd door de zogenoemde veiligheidseisen. "Het internationaal recht moet worden gerespecteerd", herhaalde hij "dat betekent dat de slachtoffers bereikbaar moeten blijven en dat er humanitair ruimte moet zijn voor de hulpagentschappen om de noodzakelijke hulp ter plekke te brengen. Het kan niet aangaan dat partijen in het conflict het bewust gemunt hebben op noodhulpverleners en hun operaties. De verleners van humanitaire hulp zijn hier niet om partij te kiezen, maar om onpartijdig en zonder te discrimineren hulp te bieden. De Soedanese autoriteiten en rebellenbewegingen dienen te beseffen dat zij met betrekking tot het Internationale humanitaire recht niet onder hun verantwoordelijkheid uit kunnen. Zij zijn verplicht het werk van de hulpverleners te vergemakkelijken en in te staan voor hun veiligheid."

De heer Michal drong er als lid van de Commissie bij de Soedanese regering en de rebellenleiders op aan om in het kader van de vredesovereenkomst voor Darfur weer aan de besprekingen deel te komen nemen. Hij zei: "Te denken dat een militaire oplossing in Darfur kan winnen een verkeerde veronderstelling is [en een blijk van kortetermijndenken]. De Europese Unie heeft zich nauw verbonden aan het zoeken naar een politieke oplossing en zal ernaar blijven streven alle partijen ervan te overtuigen dat vrede en stabiliteit uiteindelijk de overhand moeten krijgen".

Achtergrond

Alle financieringen verlopen via het Bureau voor Humanitaire hulp van de Commissie, ECHO, onder verantwoordelijkheid van de commissaris, de heer Louis Michel.

Door de Commissie gefinancierde projecten worden ten uitvoer gelegd door niet-gouvernementele hulporganisaties, gespecialiseerde agentschappen van de VN zoals het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de beweging Rode Kruis/Rode Halve Maan. ECHO heeft ondersteunende kantoren in de hoofdstad van Soedan, Khartoum, in Nyala in Darfur en in Juba in Zuid-Soedan. De ontwikkelingen in de humanitaire situatie worden door deze regionale centra nauwlettend gevolgd; zij zijn ook actief in de plaatselijke coördinatie van de hulpinspanningen. Bovendien houden deze vertegenwoordigingen toezicht op de manier waarop de hulpfondsen van de Commissie worden ingezet. Zie verder:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm