Gemeente Utrecht
Beantwoording schriftelijke vragen 2006, nr 148 inzake het ijsvrij maken hoofdfietroute Terwijde.
2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
148 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en de heer C.G. Jansen op de Haar
(ingekomen op 29 november 2006
en antwoorden door het college verzonden op 19 december 2006)
De hoofdfietsroute door Terwijde is vanwege de bouw van de Poort van Terwijde en de woonwerkunits scherf 16/17 verlegd van de Hof ter Weijdeweg naar een route dwars door Terwijde zelf heen. Naar verwachting zal deze situatie zo blijven tot voorjaar 2009. Een gedeelte van de hoofdfietsroute loopt nu over het waterwingebied van Terwijde. Het is hierdoor onmogelijk geworden om dit gedeelte van de hoofdfietsroute met zout te bestrooien bij vorst, ijzel en sneeuw. D66 en de PvdA vinden dit een bijzonder ongewenste situatie.
Dit leidt ons tot de volgende vragen:
1. Ben het u het met ons eens dat het beleid om hoofdfietsroutes ijsvrij te maken ook geldt voor tijdelijke hoofdfietsroutes?
Ja ,in het algemeen wel, maar dit is een uitzonderingssituatie. Het gaat niet om een tijdelijke route, maar om een definitieve hoofdfietsroute zoals ook aangegeven in de geactualiseerde ontwikkelingsvisie 2003.
2. Bent u het met ons eens dat de door de gemeente gekozen omlegging van de hoofdfietsroute door het waterwingebied in Terwijde bij vorst, ijzel en sneeuw geen veilige omlegging is?
Ja, afhankelijk van de weersgesteldheid is extra voorzichtigheid geboden. Er zijn echter goede alternatieven en er staan waarschuwingsborden dat er niet gestrooid wordt.
3. Vindt u het acceptabel als college om een gedeelte van de hoofdfietsroute niet te bestrooien met name daar waar u zelf gekozen heeft voor een tracé over het waterwingebied?
De keuze van deze hoofdfietsroute is bewust gemaakt. Met deze beperking is die keuze uit een oogpunt van verkeersveiligheid bij gladheid wellicht minder logisch. Omdat de weggegebruikers hiervoor gewaarschuwd worden en zij alternatieve routes kunnen kiezen vinden wij de situatie acceptabel.
4. Bent u het met ons eens dat alles in het werk gesteld moet worden om de tijdelijke hoofdfietsroute door Terwijde toch ijsvrij te maken?
Neen, want er staan waarschuwingsborden en er zijn goede alternatieven (bijvoorbeeld via het gestrooide Fred Raymondpad/de Fred Raymondhof naar de Rijnkennemerlaan). Alternatieven voor het gebruik van strooizout in het waterwingebied zijn er niet.
5. Bent u van zins om eventueel tijdelijk de hoofdfietsroute bij vorst, ijzel of sneeuw terug te verleggen naar de Hof ter Weijdeweg en deze wel te strooien? Immers bij vorst wordt er niet gebouwd?
Neen. De Hof ter Weijdeweg is begin 2005 voor doorgaand verkeer afgesloten omdat het bouwverkeer zodanig zwaar en intensief is dat ook op het vrijliggende fietspad de veiligheid van fietsers in het geding is. De Hof ter Weijdeweg is opgenomen in de met de Fietsersbond besproken strooiroutes. Met name het gedeelte tussen de Enghlaan en het station wordt gebruikt door bouwverkeer voor de hoogbouw naast deze weg. De tijdelijke fysieke afsluiting voor doorgaand fietsverkeer blijft daarom noodzakelijk en gehandhaafd. Dit is nog onlangs (in het Bouwnieuws van 13 december 2006) opnieuw aan de bewoners van Terwijde bekend gemaakt. Bouwverkeer stopt pas bij een meer langdurige vorstperiode. Het schept onduidelijkheid als de route wisselt al naar gelang de weersomstandigheden.
6. Vindt u de borden die geplaatst zijn die aankondigen dat een gedeelte van de hoofdfietsroute niet wordt gestrooid afdoende wat betreft de veiligheidssituatie?
Ja.
7. Bij navraag blijkt dat het water gewonnen wordt op een diepte van 110 meter. Indien dit inderdaad zo is, lijkt het vrijwel onmogelijk dat het zout van invloed is op de waterkwaliteit. D66 en de PvdA zijn in het algemeen geen voorstander van strooien met zout vanwege de invloed op het milieu. Toch lijkt hier de vraag gerechtvaardigd in hoeverre de kwaliteit van het water dat op die diepte wordt gewonnen, wordt aangetast?
Het verbod om zout te strooien in een waterwingebied is overeengekomen in de beheersovereenkomst met de eigenaar van het gebied, Hydron Midden Nederland en vloeit voort uit landelijke en provinciale regelgeving. Bij eerdere strooiwerkzaamheden heeft Hydron de naleving van deze beheerovereenkomst gevorderd.
8. Heeft het zout dat gestrooid wordt op wegen aan de randen van het waterwingebied, zoals de Jazzsingel, Musicallaan en Jean Gilbertlaan invloed op de waterkwaliteit?
Wij nemen de begrenzing van het grondwaterbeschermingsgebied in acht, die is overeengekomen.
9. Indien dat het geval is, waarom wordt er daar dan wel met zout gestrooid?
Zie s.v.p. het antwoord onder 8.
---- --