VVD


19-12-2006

VVD bezorgd over effecten stopzetten uitzettingen

Kamerlid Edith Schippers heeft in het vragenuurtje minister van Justitie Hirsch Ballin aan de tand gevoeld over de effecten van het stopzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. De VVD is bang dat de ondoordachte stopzettingen gaan leiden tot verstopte asielprocedures en een overdaad aan juridische gevechten.

Nu de eerste signalen hier inderdaad op wijzen wil de VVD van de minister weten welke tegenmaatregelen hij gaat nemen. Helaas blijkt de minister geen antwoorden te hebben op de aan hem gestelde vragen.

Dit doet het ergste vrezen voor de effecten van de onduidelijke regeling die nu is ingesteld. Zo blijkt uit de media dat asieladvocaten massaal hebben aangekondigd tegen iedere uitzetting beroep aan te tekenen. Tevens blijkt uit de uitzending van EénVandaag van gisteren dat als een lopend vuurtje de wereld rondgaat dat Nederland een Generaal Pardon op stapel heeft staan. Een vuurtje dat met verve aangewakkerd wordt door de PvdA. Het PvdA-Kamerlid Dijsselbloem riep in het TV-programma `De wereld draait door' al uitgezette asielzoekers op alsnog een poging te wagen in Nederland asiel te krijgen.

De onduidelijkheid van de huidige regeling zal volgens de VVD in de uitwerking leiden tot een puinhoop. Kan de IND de toestroom van al die nieuwe gevallen wel aan? Waar moeten al die asielzoekers gehuisvest worden? Kan de rechterlijke macht de aangekondigde stroom van procedures aan? Kortom, wat gaat de minister doen om een dergelijk zwart scenario te voorkomen? Het antwoord is verbijsterend. De minister verschuilt zich achter de redenatie dat een tijdelijk stopzetting geen Generaal Pardon is. Hoewel naar de letter genomen natuurlijk correct, moet de VVD tot haar grote spijt constateren dat de nuances van deze regeling vreemdelingen, illegalen en asielzoekers overal in de wereld niet zullen bereiken.

De VVD kan niet anders dan met afgrijzen constateren dat niet voorkomen wordt dat het huidige beleid ertoe zal leiden dat onze asielzoekerscentra weer vollopen, de aanvraagprocedures verstopt raken en de situatie weer teruggaat naar die van een paar jaar geleden. En dat, terwijl de zaken na 3,5 jaar stringent beleid eindelijk op orde zijn.

19 december 2006

Edith Schippers: edithschippers@tweedekamer.nl