Provincie Groningen

mogelijk Subsidie maakt meer oefenen rampbestrijdingsplannen mogelijk 19 december 2006

Gedeputeerde Staten (GS) hebben het voornemen om een subsidie van in totaal EUR 54.000 ter beschikking te stellen aan de Hulpverleningsdienst Groningen. De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor het opstellen van rampenplannen. Om goed voorbereid te zijn op een crisis of ramp is het belangrijk dat ook de uitvoerbaarheid van de plannen kan worden geoefend. De subsidie wordt dan ook gegeven voor het oefenen van het nieuwe rampbestrijdingsplan Chemiepark Delfzijl, het project 'Meer samen - samen meer' en het aanschaffen van zogenaamde 'smartboards' voor de rampenstaf.

De betrokken partijen bij crisismanagement Groningen - de gemeenten, de waterschappen, de politie, de brandweer, de medische diensten, het Openbaar Ministerie en de provincie - hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan het op orde brengen van de rampenplannen en de rampenorganisatie. Om zeker te weten dat de plannen en organisatie goed werken is het nodig dat deze partijen regelmatig samen oefenen, het zogenaamde 'multidisciplinair oefenen'.

Multidisciplinaire oefening rampbestrijdingsplan chemiepark Delfzijl Een bedrag van EUR 9.000 is nodig om het nieuwe rampbestrijdingsplan Chemiepark Delfzijl te kunnen oefenen. Het bijzondere van dit plan is dat het als eerste plan in Nederland de rampbestrijding voor meerdere bedrijven ( de bedrijven op het chemiepark Delfzijl) regelt. Tot nu toe is het in Nederland gebruikelijk om per bedrijf een apart rampbestrijdingsplan te maken. Het gezamenlijke plan is opgesteld, omdat veel bedrijven op het chemiepark dicht bij elkaar staan en gebruik maken van hetzelfde leidingennetwerk voor bijvoorbeeld het afvoeren van afval en het aanvoeren van grondstoffen.

Project 'Meer samen.... samen meer '
Als er zich een ramp voordoet heeft de gemeente een aantal taken dat ze zelf moet uitvoeren, zoals de registratie van slachtoffers en schade, milieuzorg en de opvang en verzorging van geëvacueerden. Voor het uitvoeren van die gemeentelijke taken is vaak in korte tijd veel inzet nodig van de - soms kleine - gemeentelijke organisatie. De gemeenten hebben daarom besloten om met elkaar samen te werken tijdens rampen. Dit heeft als voordeel dat er minder gemeentelijke medewerkers moeten worden opgeleid. Een ander voordeel is dat die medewerkers meer praktijkervaring en routine kunnen opdoen, omdat ze ook in situaties buiten hun eigen gemeente worden ingezet. Daarom wil GS het opleiden en oefenen van deze medewerkers met een bedrag van EUR 30.000 ondersteunen.

Smartboards
Tijdens een aantal oefeningen en incidenten is nog eens nadrukkelijk gebleken dat het erg belangrijk is dat de teams die beslissingen nemen tijdens de rampenbestrijding - het Regionaal Beleidsteam en het Regionaal Operationeel team - op het juiste tijdstip over de juiste (en vooral ook dezelfde) informatie en inzicht in de situatie kunnen beschikken. Het beschikbaar hebben van goede visuele hulpmiddelen die onderling met elkaar kunnen communiceren helpt om dat goed te regelen. Daarom is GS voornemens een bijdrage te leveren van EUR 15.000 voor de aanschaf van zogenaamde 'smartboards' voor de teams. Met de smartboards wordt het mogelijk om zowel op plaats van de ramp en als in het crisiscentrum aan de Sontweg in Groningen alle relevante informatie ook visueel inzichtelijk te maken.

Het voornemen van GS wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van Provinciale Staten.

19 december 2006