Gemeente Gouda


persbericht:

hamstergat wordt voor iedereen

(18-12-2006)

De gemeente Gouda en Fortis Vastgoed Ontwikkeling hebben afspraken gemaakt over de gezamenlijke plannen voor het ontspanning en vrijetijdsgebied bij het Hamstergat. Het was al bekend dat er bij het Hamstergat een discotheek gepland is. Maar er komt meer. Er zijn vier themas vastgesteld waarvoor exploitanten worden geworven: muziek en beweging, fitness/health/wellness, amusement voor jong en oud en zakelijke diensten/horeca. Wethouder Marion Suijker is enthousiast: Met deze plannen wordt het een levendig gebied waar jong en oud vertier en ontspanning kan vinden. Het betekent een aanwinst voor Gouda en de regio.

Voor ieder wat wils
Voor het ontspanning en vrijetijdsgebied zijn vier themas vastgesteld: muziek en beweging, fitness/health/wellness, amusement voor jong en oud en zakelijke diensten/horeca. Het is mogelijk dat aan dit basisprogramma nog andere functies worden toegevoegd. Dat wordt het komende jaar duidelijk.

Uit onderzoeken blijkt dat er in de markt ruimte is voor een discotheek. Dit is ook altijd de wens van de gemeente Gouda geweest. Een nog aan te wijzen bureau gaat onderzoek doen naar het type discotheek en de doelgroep(en). De gemeente en Fortis kijken ook welke voorzieningen nodig zijn voor muziekbeoefenaars. Harm Danes, projectleider van Fortis Vastgoed Ontwikkeling, vindt dat ook een groot en modern fitnesscentrum past binnen de plannen voor het gebied. Een bedrijf dat naast sport en inspanning, ontspanning en verwennen biedt.

Voor zowel jong als oud komen er voorzieningen onder de noemer amusement. Voor de allerkleinsten bijvoorbeeld een Kinderland, voor de wat oudere jeugd kunnen behendigheidsspelen en multimedia attracties een onderdeel van de plannen gaan vormen. Volwassenen (boven de 21 jaar) kunnen terecht in een amusementscentrum met een diversiteit aan speelautomaten.

Tot nu toe is het aanbod aan ruimte voor evenementen en congressen in de regio Gouda relatief klein. Daarom wordt gedacht aan een voorziening voor presentaties, feesten en congressen. Daarnaast komen er diverse restaurantjes en andere horecavoorzieningen. McDonalds heeft al aangegeven in de nieuwbouw een plaats te willen krijgen.

Haalbaarheid
De plannen voor het Hamstergat moeten nog nader onderzocht worden op onder andere financiële haalbaarheid, belangstelling uit de markt, wettelijke mogelijkheden en ruimtelijke inpassing. Er vindt afstemming plaats met de reeds bestaande voorzieningen. De jongeren en wijkteams, die in het voortraject hebben meegedacht, blijven in het traject betrokken.

Toekomstmuziek
Het college van B en W is al akkoord gegaan met een intentieovereenkomst met Fortis Vastgoed Ontwikkeling. Ook zijn de bijbehorende financiën goedgekeurd. De raad heeft op 13 december ingestemd met de intentieovereenkomst en financiën. Nu kan er gestart worden met de volgende fase, het concretiseren van de plannen voor het gebied en het maken van definitieve afspraken met Fortis Vastgoed Ontwikkeling voor een samenwerkingsovereenkomst. Eind 2007 wil het college een samenwerkingsovereenkomst met Fortis Vastgoedontwikkeling voorleggen aan de gemeenteraad. Op dat moment is er ook een realistische planning voor de bouw en oplevering van het project. Het college zou graag in 2010 het gebied in gebruik nemen.