Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 15 december 2006
Psychologische en psychiatrische ondersteuning voor jongeren in gemeenschapsinstellingen
De voorzieningen Bijzondere Jeugdbijstand (o.m. gemeenschapinstellingen) worden meer en meer geconfronteerd met jongeren met ernstige psychische of psychiatrische problemen, waarvoor tijdelijke opvang nodig is. Deze jongeren horen eigenlijk gespecialiseerde opvang te krijgen in een kinderpsychiatrische of forensische kinderpsychiatrische dienst (bevoegdheid van en financiering door de federale overheid). Toch stellen we vast dat ze vaak niet in deze gespecialiseerde opvang terecht kunnen. Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte zoekt in overleg met haar federale collega Demotte naar een globale oplossing. Intussen heeft minister Vervotte ook het 'outreaching'-project goedgekeurd (227.500 euro), dat in samenwerking loopt met het Psychiatrisch Centrum van Sleidinge.
Om welke jongeren gaat het?
De problematiek van deze jongeren (15-20 jaar) in de gemeenschapsinstellingen is divers:
- Er zijn jongeren die een delict gepleegd hebben én een psychische of psychiatrische problematiek hebben.
- Er zijn jongeren die in een problematische opvoedingssituatie zaten en ook een psychische of psychiatrische problematiek hebben.
- Ten slotte gaat het ook om jongeren die naast een psychiatrische problematiek ook een verslavingsprobleem hebben (de zogenaamde problematiek van de dubbeldiagnose). Deze jongeren kunnen in de klassieke kinderpsychiatrie doorgaans niet terecht. Voor hen is een aangepast behandelingsaanbod nodig.
Wat doet het outreaching-team?
Het behandelingsteam van het PC Sleidinge komt ter plaatse naar de gemeenschapsinstelling van Ruiselede en Beernem, wanneer hen dat gevraagd wordt. Het gaat in de praktijk vaak om vragen naar ondersteuning en raadplegingen, maar ook over crisisopnames en observaties met diagnose.
Indien nodig wordt de jongere na de interventie opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis van Sleidinge. Daarvoor zijn 11 bedden beschikbaar, die prioritair worden ingezet voor jongeren uit de gemeenschapsinstellingen. Na de intensieve behandeling, wordt de jongere gestabiliseerd zodat hij terug kan participeren, in de gemeenschapsinstelling, een andere voorziening of de maatschappij. Er kunnen minstens 60 jongeren per jaar begeleid worden, telkens voor maximaal 4 maanden.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte
Tel.: 02 552 64 00
Gsm: 0476 32 30 30
E-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be
Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1166158815157&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht