INLIA


Gemeenten vinden uitzettingsstop te beperkt

15/12/2006

Het LOGO heeft de Tweede Kamer op 14 december geschreven dat het besluit van het kabinet tot een uitzettingsstop het probleem voor de gemeenten nog niet oplost. De gemeenten vragen aan de Kamer om er bij minister Hirsch Ballin op aan te dringen de regeling om niet te verwijderen ruimer toe te passen en ondertussen ook geen voorzieningen te beëindigen (waardoor de problemen bij de gemeenten, de kerken en de samenleving blijven terechtkomen). Hieronder volgt de tekst van de brief:

Hoewel dat enige vreugde gepast is nu het kabinet enigszins tegemoet lijkt te komen aan uw Kamer, blijven er acuut ernstige problemen door de blijvende dreiging voor verwijdering van grote groepen mensen waar gemeenten en maatschappelijke organisaties op dit moment zorg voor dragen.

Wat zijn exact de criteria volgens de brief van de MP:


- ex-asielzoekers in de laatste fase van behandeling bij het project Terugkeer (bewaringsfase)


- stromen niet gedwongen uit het project


- indien dit op humanitaire bezwaren stuit


- in het bijzonder gezinnen met kinderen

Gevolgen:


- iedereen die niet onder het Project Terugkeer valt kan nog steeds gedwongen worden uitgezet


- iedereen die in het Project Terugkeer zit, maar niet in de laatste fase, zoals in een vertrekcentrum, kan nog steeds gedwongen worden uitgezet


- iedereen van wie het kabinet acht dat het niet op humanitaire bezwaren stuit kan ook vanuit de laatste fase uit het project Terugkeer stromen en dus ook gedwongen worden uitgezet


- iedereen kan nog steeds worden ontruimd (op straat gezet) of voorzieningen (ex-amas) beëindigd . Indien men in de laatste fase van het Project zit stroomt men mogelijk niet uit het project (indien humanitaire gronden aanwezig zijn), maar als de rechter de bewaring opheft staat men nog steeds op straat


- etc etc

Middels dit schrijven willen wij u dan ook dringend verzoeken de nieuwe minister voor vreemdelingenzaken, thans dhr Hirsch Ballin, te bewegen om de niet-verwijderingsregeling in ieder geval van toepassing te laten zijn voor:


1. Mensen die langer dan 5 jaar in Nederland verblijven met kinderen en voor 1 april 2001 asiel hebben aangevraagd


2. Ex-asielzoekers die voor 1 april 2001 toelating hebben gevraagd en in het bezit zijn geweest van een verblijfsvergunning (denk bijv. ook aan de ex-Vvtv houders).


3. Alle mensen die vallen onder het project terugkeer, inclusief de mensen die nog niet waren aangemeld voor het project terugkeer maar die wel onder deze doelgroep vallen of tot de doelgroep behoren maar nog een procedure hebben lopen

Voor al deze groepen geldt dat men zich niet schuldig heeft gemaakt aan een ernstig misdrijf en NL niet hebben verlaten.

Daarnaast is het voor de gemeenten van groot belang dat er tussentijds ook geen voorzieningen worden beëindigd (leefgeld beëindiging en ontruiming) waardoor de gemeenten, maatschappelijke organisaties, kerken en feitelijk de gehele samenleving dan weer met de problemen blijven zitten.

In de hoop dat u zich voor bovenstaande tot het uiterste wil inspannen, tekenen wij,

Hoogachtend,

Namens het

Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO)

J.Braat

J.W.R. van Tilborg