Gemeente Elburg

projecten

73 Miljoen euro voor versnelde uitvoer grote projecten

Gedeputeerde Staten willen EUR 73 miljoen uittrekken voor een aantal grote projecten in Gelderland. Die projecten worden benoemd in het Statenvoorstel over Regionale Uitvoeringsprogramma's (RUP's) dat GS 14 december hebben vastgesteld. Het college heeft gestreefd naar een zo evenredig mogelijke verdeling over de regio's, waarbij ook gelet is op de vraag in hoeverre projecten klaar zijn voor realisatie.

Met de zes Gelderse regio's zijn uitvoeringscontracten afgesloten over versnelde uitvoering van bijvoorbeeld de aanleg van wegen, het opknappen van rijksmonumenten en bedrijfsterreinen, het opstellen van een sociale agenda voor regio en natuurontwikkeling. De onderhandelingen met de regio's vonden in november plaats. In de Statenvergadering van februari volgt definitieve besluitvorming. Het werken aan regionale uitvoeringsprogramma's is een van de voorbeelden hoe de provincie wil samenwerken met andere organisaties. Meer regionaal en resultaatgericht; dat is de essentie van de RUP.

Regio Noord-Veluwe

Deze regio kan rekenen op EUR 3.765.500,-, verspreid over 11 projecten.

Het Waterfront Harderwijk, vlakbij het centrum, is een vervuild gebied, dat de gemeente wil opknappen en medegeschikt wil maken voor woningbouw. De provincie wil met EUR 1.500.000,- meebetalen aan dit kostbare project. Ook in Harderwijk ligt het bedrijventerrein Lorenz. Dit bedrijf is aan een opknapbeurt toe, met onder meer een centrale vrachtwagenparkeerplaats, herinrichting van het gebied en parkmanagement. De provincie honoreert dit streven met EUR 500.000,-.

In Elburg ondergaat het bedrijventerrein Kruismaten een soortgelijke facelift, met herinrichting van de wegen, een gescheiden rioolsysteem, meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Voor deze derde fase stelt de provincie EUR 500.000,- beschikbaar.

Binnen deze regio bestaan verschillende initiatieven voor energieopwekking uit biomassa. De provincie stelt EUR 95.000,- beschikbaar voor onder meer de realisatie van een houtgestookte warmtekrachtcentrale en bio-energie in de glastuinbouw.