Aedes

Tevredenheid en realisme over Geef opvang de Ruimte

15 december 2006

Tevredenheid en realisme overheersten tijdens het slotcongres van Geef Opvang De Ruimte (RODR) dat op 14 december jl. plaatsvond in Apeldoorn. Het aantal samenwerkingsverbanden op het gebied van opvang voor kwetsbaren is sinds de start, eind 2003, van GODR aanzienlijk toegenomen. Volgens onderzoek van Aedes werken in tachtig procent van de gemeenten partijen samen. Drie jaar geleden was dat in de helft van de gemeenten.

'Dat heeft geleid tot veel aansprekende en betekenisvolle projecten', zei GODR-voorzitter Bart Noorderwier. Maar hij noemde ook de knelpunten. Partijen hebben nog steeds uiteenlopende belangen en te weinig inzicht in elkaars zaken. De besluitvorming blijft stroperig. En te vaak ontbreekt lef. 'Mensen die hun nek uitsteken maken het verschil', aldus Noordewier.

Daarin schuilt volgens diverse sprekers een gevaar. Kees van Anken, directeur van SMO Fryslând, pleitte ervoor om nieuw beleid snel organisatiebreed in te voeren. 'Zodat het doordraait als een bestuurder verdwijnt', aldus Van Anken, die de term 'sluitende aanpak' in het opvangverband niet gelukkig noemde. 'Als het schip vast aan wal ligt, is er geen ruimte meer voor individuele invulling.'