Hoofdbedrijfschap detailhandel
Vervangingsdatum betaalterminal checken op vernieuwde www.betaalterminal.nl
Ruim tachtig procent van de winkels in Nederland beschikt over een PIN-apparaat. De helft van deze terminals is minimaal vijf jaar oud. Betaalterminals hebben niet het eeuwige leven. Om niet voor verrassingen komen te staan en investeringen te kunnen inplannen is het verstandig de bruikbaar-tot-datum van een terminal te checken op www.betaalterminal.nl, de onafhankelijke website voor ondernemers van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Soms besluit een ondernemer uit eigen beweging dat het tijd is voor een nieuwe terminal. Maar het komt ook voor dat hij ineens van zijn leverancier te horen krijgt dat zijn terminal over een aantal maanden niet meer bruikbaar is.
Bruikbaarheid terminals beperkt
De bruikbaarheid van terminals is beperkt. In Nederland geeft Currence certificaten af voor terminals die voor PIN-verker gebruikt kunnen worden. De certificaten gelden een beperkte periode. Na een bepaald aantal jaren (minimaal vijf na het verlopen van het certificaat) mogen betaalterminals niet meer gebruikt worden. Bijvoorbeeld in verband met aangescherpte veiligheidseisen. Terminals moeten ook vervangen worden als ze niet geschikt zijn voor nieuwe typen betaalpassen waarmee consumenten bij de kassa komen, zoals de zogenoemde EMV-passen (passen met een chip naast een magneetstrip). De website www.betaalterminal.nl geeft informatie over de bruikbaar-tot-datum. Dit zowel van oude (niet meer te koop, maar nog wel in gebruik zijnde) terminals als van terminals die nu op de markt worden aangeboden.
Telepas vervangen
Terminalleveranciers proberen de certificeringstermijn soms verlengd te krijgen, maar eens houdt het op. Zo zal vanaf begin 2007 het type Telepas niet meer bruikbaar zijn. Ondernemers die deze terminal gebruiken moeten zo snel mogelijk een vervanger zoeken als ze volgend jaar nog PIN-betalingen willen accepteren. Op www.betaalterminal.nl kunnen ondernemers nagaan welke automaten en telecomverbindingen bij hun wensen passen. De deadlines voor de Telepas zijn als volgt:
- De Telepas wordt per 1 februari 'uit de lucht' gehaald.
- Keuze maken voor een vervangende terminal en bestellen z.s.m. vóór 1 februari 2007.
- Mocht de nieuwe terminal pas na 1 februari geleverd kunnen worden, meteen contact opnemen met de bank waarmee het PINcontract is afgesloten. Dan krijgt men dispensatie en functioneert de Telepas nog tot de installatie van de nieuwe terminal.
Keuze ruim vijfendertig betaalterminals
Www.betaalterminal.nl vermeldt alle gecertificeerde betaalterminals die in Nederland te koop zijn. Er is momenteel keuze uit pakweg vijfendertig terminals. Onderscheid wordt gemaakt in mobiele terminals (bijvoorbeeld voor leveringen aan huis of op de markt) en vaste terminals. Vaste terminals zijn er in allerlei smaken. Er zijn er die bestaan uit een gecombineerde kassiers-/klanteenheid, maar ook die bestaan uit twee afzonderlijke eenheden of uit een basisstation met draadloze eenheden (voor de horeca). Ook zijn er terminals die geïntegreerd kunnen worden in of gekoppeld worden aan het kassasysteem. Op de markt voor PIN-terminals zijn zes leveranciers actief.
Per terminal informatie over geschiktheid voor EMV
De website www.betaalterminal.nl geeft uitvoerige informatie over elke terminal. Zo wordt bijvoorbeeld vermeld welk type het is, met welke telecomverbinding de terminal kan worden verbonden, welke betaalmethodes verwerkt kunnen worden, wat de kosten zijn en of de terminal geschikt is voor het lezen van EMV-passen (passen voorzien van een chip volgens de internationale EMV-standaard), etc. Wat EMV betreft is er pas een handvol geschikte terminals te koop. Op de site zijn de geschikte terminals te herkennen aan een groen bordje. De verwachting is dat dit aantal op korte termijn groeit. Dan worden diverse oranje bordjes (wellicht geschikt) vervangen door groene bordjes. Koopt men nu een 'oranje terminal', dan moet men garanties vragen aan de leverancier ten aanzien van de EMV-geschiktheid, vragen wanneer de terminal wordt geupgrade naar of vervangen door een 'groene terminal' en zeker stellen dat hiermee geen extra kosten zijn gemoeid. Er zijn ook terminals waarvan bekend is dat ze ongeschikt zijn en blijven voor EMV. Die terminals zijn aan een rood bordje te herkennen.
Succesvolle website
www.betaalterminal.nl werd in mei 2003 gelanceerd. Drieënhalf jaar later is het bezoekersaantal opgelopen tot 4.500 per maand en het aantal pageviews tot ongeveer 25.000. De site wordt voornamelijk geraadpleegd door ondernemers in de detailhandel en horeca, maar ook andere beroepsgroepen die PIN-betalingen willen gaan accepteren (tandartsen, baliemedewerkers bijvoorbeeld) weten de site te vinden. De site maakt onderdeel uit van www.hbd.nl, het vertrekpunt voor informatie over de detailhandel.
Noot voor de redactie,