Onderwijsmuseum


Persbericht

Verdwenen Nederland
Op reis met oude schoolwandplaten
15 december 2006 t/m 30 september 2007

Het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam opent op 15 december a.s. de tentoonstelling `Verdwenen Nederland'. De bezoeker wordt in deze tentoonstelling meegenomen op een rondreis door vooroorlogs Nederland aan de hand van de aardrijkskundige wandplaten van J.B. Wolters en P. Noordhoff.

Veel mensen zullen ze nog kennen, de schoolplaten die vroeger op school de wanden van het klaslokaal sierden. Uren kon je er naar kijken en de meester of juffrouw kon er van die mooie, spannende of leerzame verhalen bij vertellen. Op geen enkele school ontbraken ze. Tegenwoordig kom je de platen op scholen niet veel meer tegen en in het klaslokaal hangen ze zeker niet meer. Toch heeft de schoolplaat lange tijd een belangrijke rol in het onderwijs gespeeld. Bij vrijwel alle schoolvakken werden ze gebruikt, van aardrijkskunde en geschiedenis tot rekenen en handwerken.

`Verdwenen Nederland' geeft een beeld van ons land in een tijd dat er nog geen sprake was van grootschalige verstedelijking, milieuvervuiling en files. Er is juist voor deze reeks aardrijkskundige schoolplaten gekozen, omdat ze de bezoeker laten zien hoe het Nederlandse landschap er aan het begin van de vorige eeuw uit zag. De veranderingen tussen toen en nu zijn vaak groot, soms is een landschap zelfs geheel verdwenen. Naast de schoolplaten zijn er ook foto's van dezelfde locaties te zien, maar dan anno nu. Zo wordt in één blik duidelijk wat er in de loop van een eeuw veranderd is!

Bij Wolters-Noordhoff is het gelijknamige boek verschenen. Tot en met 31 december 2006 is het boek voor de speciale introductieprijs van 34,95 (verkoopprijs 39,95 ) te koop bij de winkel van het museum en alle Nederlandse boekwinkels (ISBN 9001122345, gebonden, 224 pagina's).