Gemeente Hoorn


Deel 3 en 4 van verslag opgravingscampagne Winstonbioscoop verschenen

13 december 2006 - De Archeologische Dienst Hoorn heeft deel 3 en 4 van de rapportage over de tweede opgravingscampagne in 2004 op het terrein van de voormalige Winstonbioscoop in de Hoornse binnenstad uitgebracht. Deel 3 gaat over de opgraving aan Grote Noord 4 en 6 en deel 4 richt zich op het ecologisch materiaal dat is aangetroffen. Beide delen zijn tegen betaling verkrijgbaar bij de Archeologische Dienst.

Het onderzoek in dit oudste gedeelte van de Hoornse binnenstad heeft bewoningsresten aan het licht gebracht die dateren van de 13e eeuw tot de recente periode. Bijzondere vermelding verdient hierbij het afval van een laat 13e-eeuwse leerbewerker, dat behalve de gebruikelijke resten van schoeisel ook fragmenten van allerlei andere gebruiksvoorwerpen van leer bevat.

Deel 3 van de verslagen betreft de beschrijving van de belangrijkste sporen die in de verschillende woonniveaus zijn aangetroffen, evenals die van de materiaalcategorieën aardewerk, glas, metaal, leer, natuursteen, hout en overig. Tevens is in dit deel een catalogus van de belangrijkste aardewerk- en glasvondsten opgenomen, beschreven volgens het zogeheten Deventer Systeem. In deel 4 komt het onderzoek van zowel het dierlijk bot en de visresten als de botanische resten aan bod.

Met het uitbrengen van deze twee nieuwe delen is het uiterlijk van de reeks verslagen van de Archeologische Dienst Hoorn veel aantrekkelijker gemaakt door het gebruik van kleur en een professioneler ogende kaft.

De onderzoeksverslagen zijn op telefonische afspraak (0229 240431) verkrijgbaar bij de Archeologische Dienst Hoorn, Nieuwsteeg 42, 1621 EE Hoorn, geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. De prijs per deel bedraagt voor deel 1 t/m 4 respectievelijk 4,20; 3,20; 22,50 en 10,00.
Deel 3 en 4 zijn voor belangstellenden in te zien bij de voorlichtingsbalie in de hal van het stadhuis, Nieuwe Steen 1.