Erasmus MC


08-12-2006: Stresshormoon en hartslag geen goede voorspellers voor ontstaan antisociaal gedrag

Dit persbericht betreft een promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Rotterdam, 8 december 2006 - Anders dan vaak genoemd en recent nog in het nieuws kwam, blijken het stresshormoon cortisol en hartslag geen goede voorspellers voor het ontstaan van antisociaal gedrag bij jongeren. Dit zegt F. Sondeijker van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC in haar proefschrift, waarop zij vandaag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het menselijk lichaam kent twee grote stress-systemen: de hypofyse-hypothalamus-bijnier as (HPA-as) en het autonome zenuwstelsel (AZS). Verminderde activiteit van deze systemen wordt vaak in verband gebracht met het ontstaan van gedragsproblemen. De activiteit van de HPA-as kan gemeten worden aan de hand van de hoeveelheid cortisol, beter bekend als het stresshormoon, in het speeksel. Hartslag wordt vaak gezien als een goede indicatie voor het functioneren van het AZS.

Volgens twee invloedrijke theorieën ('sensation-seeking theory' en 'fearlessness theory') lopen jongeren met lage cortisol waarden en/of een lage hartslag een groter risico om gedragsproblemen te gaan vertonen. Deze jongens en meisjes zouden te weinig prikkels ervaren en daarom op zoek gaan naar risico's, vaak 'sensatie zoeken' genoemd. Daarnaast zouden deze jongeren minder bang zijn voor de gevolgen van hun daden waardoor ze eerder geneigd zouden zijn tot het vertonen van agressief of antisociaal gedrag.

Sondeijker vindt in haar onderzoek geen aanwijzingen voor deze theoriën. Haar onderzoek maakte onderdeel uit van TRAILS, een grote representatieve studie naar de geestelijke en sociale ontwikkeling van kindertijd tot volwassenheid in de normale bevolking. TRAILS wordt uitgevoerd in het noorden van het land door een samenwerkingverband van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Erasmus MC, waaraan tevens onderzoekers uit Nijmegen en Utrecht meewerken.

Zowel een lage hoeveelheid van het stresshormoon cortisol als een lage hartslag blijken geen goede voorspeller voor latere gedragsproblemen. Dit is in tegenspraak met wat men tot op heden altijd heeft gedacht. Echter moet wel worden opgemerkt dat eerder onderzoek vooral gedaan is in kleinere groepen jongeren die reeds langere tijd bekend waren met gedragsproblemen. Het onderzoek van Sondeijker is uniek door de omvang van de onderzoeksgroep en doordat het jongeren uit de algemene bevolking betreft. Hierdoor zijn de bevindingen goed vertaalbaar naar jongeren in het algemeen.

Opvallend is dat Sondeijker wél vindt dat jongeren die al langere tijd gedragsproblemen vertonen en daarbij lage cortisol waarden hebben, een slechtere prognose hebben. Met andere woorden, weinig van het stresshormoon cortisol in het lichaam is eerder een gevolg van gedragsproblemen dan een oorzaak. Deze bevinding verklaart de voorspellende waarde van het stresshormoon in eerdere (klinische) studies.

Sondeijker vraagt zich af of het niet tijd wordt voor nieuwe theorieën met betrekking tot de rol van stresshormonen en die van het autonome zenuwstelsel bij het ontstaan van gedragsproblemen.


---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.