SP Tilburg


Tilburg, 7 december 2006

Enquête naar TWM

Vandaag dienen de TVP en de SP een gezamenlijk voorstel in om een raadsenquête te organiseren naar de gang van zaken bij de Tilburgse Waterleiding Maatschappij TWM. De verkoop van de golfbaan voor één euro vormt de aanleiding een dieper te kijken naar het gevoerde beleid. "Maar ook de rol van het bestuur, directie en commissarissen in het verleden zal onvermijdelijk onder de loep genomen worden".

Al rond het aftreden van toenmalig TWM-directeur Berry Stok heeft de SP gevraagd om een diepgaand onderzoek, maar daar was toen geen raadsmeerderheid voor. Nu een deel van de TWM binnenkort overgaat naar BrabantWater en de golfbaan voor één euro verkocht wordt, is dit opnieuw aanleiding een dergelijk verzoek in te dienen.

Eerder al stelde de TVP schriftelijke vragen over de verkoop van de golfbaan, maar de antwoorden van het college waren onbevredigend. "Twee wethouders zijn commissaris bij de TWM omdat de gemeente de grootste aandeelhouder is. Het is de taak van de gemeenteraad om deze wethouder ook in díe functie te controleren. Tot nu toe is veel van de bedrijfsvoering voor de raad ondoorzichtig. Een enquête geeft de mogelijkheid daar eens goed naar te kijken". ­
SP afdeling Tilburg, Piushaven 29, 5017 AN Tilburg T (013) 5802320 F (013) 5802318 E tilburg@sp.nl I www.tilburg.sp.nl


---- --
Initiatiefvoorstel

Inleiding.
Afgelopen decennia is de structuur van de Tilburgse Waterleidingmaatschappij dusdanig gewijzigd waardoor, voor een relatief klein bedrijf, een complexe structuur is ontstaan. Onderstaand schema moge een en ander verduidelijken. Door de verplichte overgang van het productiebedrijf (NV TWM) is het noodzakelijk de nietwater gerelateerde bedrijven ter verkopen c.q. te vervreemden/af te stoten. Inmiddels is dit proces in gang gezet. Dit heeft ook reeds geresulteerd in de verkoop van TWM Bronwater bv (verliespost ca. 300.000 euro) en TAS bv (boekwinst ca. 82.000 euro)

A. Organigram TWM- Groep
1-1-2004

Aanleiding voor het Initiatiefvoorstel.
Op 2 oktober jl. heeft de huidige directeur van de TWM-groep, dhr Smeets, een bijeenkomst belegd, waarin de huidige stand van zaken - in grote lijnen - werd toegelicht. Ook werd daar de voorgenomen verkoop van de Golfbaan (TWM Golfinitiatief bv en haar 3 dochters) gemeld. Deze verliesgevende groep zou verkocht gaan worden aan de zogenaamde aandeelhouders B (25% van de aandeelhouders) onder de door de RvC (van TWM Beheer bv) meegegeven voorwaarden, dat "de baan voor Tilburg behouden blijft" en "dat de verkoop marktconform geschiedt". Op basis van die voorwaarden is een voorstel gepresenteerd dat uitgaat van

· verkoop tegen het symbolische bedrag van één euro
· inclusief overname van het negatieve eigen vermogen (gefixeerd op 600.000 euro),
· het verkrijgen van een achtergestelde lening, groot 900.000 euro
· en het vervallen van alle garantstellingen. De TVP heeft hierover op 6 oktober jl. vragen ex. art. 47 van het Reglement van Orde van de Raad gesteld. Deze vragen zijn door uw college op 31 oktober deels summier, deels niet beantwoord. Op 9 november zijn derhalve vervolgvragen gesteld, die tot op heden nog niet beantwoord zijn. Bovendien is per mail op 23 november jl. (ambtelijk) navrage gedaan over de in gang gezette aanleg van de golfbaan noord. Deze opdracht is, ondanks alle onduidelijkheid die er bestaat over de voorgenomen verkoop van de golfbaan, inmiddels gegund en in uitvoering. Men (bij monde van directeur Smeets) stelt zich op het standpunt, dat dit onder de normale bedrijfsvoering valt (en dus geen daad van beheer is).

Doel van het initiatiefvoorstel
Met dit initiatiefvoorstel wordt beoogd dat de raad een onderzoek instelt, in de vorm van een raadsenquête, met de volgende twee doelen:

1. De gemeente Tilburg is groot-aandeelhouder van de TWM (TWM Holding BV) en kan als aandeelhouder zijn invloed aanwenden op ontwikkelingen bij de vennootschappen van de TWM-groep.
Binnenkort staat de TWM-groep voor belangrijke beslissingen, zoals de verkoop van het drinkwaterbedrijf NV TWM en TWM Golfinitiatief BV, met de dochtervennootschappen die daaronder vallen.
Gezien de financiële en maatschappelijke belangen bij de verkoop van bedrijfsonderdelen, is het van belang dat de gemeente Tilburg als groot- aandeelhouder de mogelijkheden benut om hieraan sturing te geven. De Raad wil goed geïnformeerd zijn over alle feiten en omstandigheden die relevant zijn om een goed oordeel te kunnen vormen over de voorgenomen verkoop van bedrijfsonderdelen teneinde daarin als Raad een juiste positie te kunnen bepalen.
2. Daar de gevoerde bedrijfsvoering binnen de TWM-groep zich voor een groot gedeelte onttrokken heeft aan de waarneming en controle van de Raad, is het wenselijk een onderzoek te starten naar de gevoerde bedrijfsvoering, teneinde inzicht te krijgen in de achtergronden van de bedrijfsresultaten. Doel hiervan is om te onderzoeken of er sprake is (geweest) van slecht ondernemerschap of slecht

management. Daarin zal met name ook de rol van de Raad, het college, de ambtenaren, de respectievelijke RvC's en AVA's, de directievoering van de holding, het ontstaan van de bedrijfsverliezen, etc. onderzocht moeten worden.

Aard van het onderzoek
Wij stellen voor om het onderzoek in te stellen in de vorm van een raadsenquête, als bedoeld in de artikelen 155 en volgende van de Gemeentewet. Dit betekent dat het onderzoek wordt uitgevoerd door een door de Raad in te stellen onderzoekscommissie van ten minste drie raadsleden. Wij vinden een raadsenquête de meest aangewezen vorm, omdat daarmee (oud)bestuurders en (oud)ambtenaren verplicht kunnen worden om als getuige of deskundige medewerking te verlenen aan het onderzoek. In de Gemeentewet zijn hun rechten en plichten vastgelegd.
Wij stellen voor dat wij als initiatiefnemers, met ondersteuning van de raadsgriffie, een ontwerp-verordening voor deze enquête opstellen. Hierin zullen ondermeer de taak, de samenstelling, de werkwijze en het werkbudget van de enquêtecommissie worden uitgewerkt.
Deze ontwerp-verordening zal worden voorgelegd aan de commissie Modern Bestuur, die, na beraadslaging daarover, een voorstel voorlegt aan de Raad.

Datumvoorstel
Wij stellen voor dit initiatiefvoorstel aan de orde te stellen in de vergadering van de gemeenteraad van 11 december 2006.

Ontwerp-besluit
Een ontwerp-besluit is bijgevoegd.

Tilburg, 6 december 2006

Namens de fractie van de

Tilburgse Volkspartij (TVP)
Loes Dielissen

Socialistische Partij (SP)
Johan van den Hout

Raadsbesluit

De raad van de gemeente Tilburg;


- gezien het initiatiefvoorstel van mevrouw L. Dielissen (TVP) en de heer J. van den Hout (SP);

- gelet op de Gemeentewet;

Besluit:


1. Een raadsenquête in te stellen om:
a. geïnformeerd te worden over alle feiten en omstandigheden die relevant zijn om een goed oordeel te kunnen vormen over de voorgenomen verkoop van bedrijfsonderdelen van de TWM-groep en om daarin als Raad een juiste positie te kunnen bepalen; b. de achtergronden van de bedrijfsresultaten van (de onderdelen van de) TWM-groep te onderzoeken, teneinde inzicht te verkrijgen of er sprake is (geweest) van slecht ondernemerschap of slecht management.
2. De raadscommissie Modern Bestuur te verzoeken een ontwerp-verordening voor deze raadsenquête aan de raad voor te leggen.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van

de griffier, de voorzitter,


---- --