Redtulipgroup China opent deuren in Chengdu


OIRSCHOT, 20061206 -- `De muren waren zwart, en het plafond was wit, precies zoals we het niet wilden. En dat terwijl we tot in de details hadden uitgeschreven hoe het kantoor eruit moest komen te zien.'Aldus Peter Kuppens algemeen directeur van de Redtulipgroup, het adviesbureau dat een maand geleden de deuren opende van het nieuwe kantoor in Chengdu gelegen in het zuidwesten van China.

Met het openen van het kantoor ondervonden de oprichters, Peter Kuppens en Gert-Jan van de Wal, aan den lijve hoe moeilijk het kan zijn om een bedrijf te starten in China. Een jaar geleden besloten zij samen de Redtulipgroup op te richten. Een bureau dat Europese bedrijven adviseert en begeleidt bij werkzaamheden in China. Nu woont Kuppens sinds acht maanden in Chengdu. De deuren van het nieuwe kantoor zijn geopend en personeel bestaande uit Nederlanders, Fransen en Chinezen zijn druk aan de slag.

Peter Kuppens: `China is het land waar alles mogelijk is, maar ook het land waar de kleinste onzinnigheden heel je business om zeep kunnen helpen. De verschillen met Nederland zijn gigantisch. Efficientie is een woord dat in het Chinese vocabulair meestal niet voorkomt. De combinatie van grote bevolkingsdichtheid en het communistische syteem is hier mede debet aan. Supermarkten zijn verplicht om één werknemer per twee vierkante meter in dienst te nemen. Gevolg, de supermarkt is afgeladen met personeel dat de hele dag niks staat te doen. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen, die diep doordringen in het arbeidsethos van de bevolking.'

Voorlopig bestaat de Redtulipgroup nog uit twee vestigingen. Een in Oirschot- Nederland de ander in Chengdu- China. `Op deze manier kunnen we klanten in Nederland en China op de beste manier ondersteunen bij het uitbesteden van een productielijn of het opzetten van een nieuw bedrijf in China,' aldus Van de Wal, directeur van de Nederlandse vestiging. Naast outsourcing levert de groep ook ondersteuning op het gebied van im- en export, consultancy, vertaalwerk en relocation.

`We hebben voor Chengdu gekozen omdat dit gebied een enorme groeipotentie heeft. Zeker in vergelijking tot Shanghai en andere steden aan de oostkust. De lonen zijn aanzienlijk lager en bovendien is het nog niet zo volgebouwd als Shanghai. Sinds een aantal jaar probeert Peking de economische groei van het westen en de binnenlanden te stimuleren. Enorme subsidies worden verleend aan bedrijven die zich hier vestigen en miljoenen worden geinvesteerd ter verbetering van de infrastructuur. En dat werpt zijn vruchten af. Steeds meer grote namen zoals Intell, Ericsson, Toyota, Volkswagen en Abn-amro hebben zich gevestigd in Chengdu.

Momenteel heeft Redtulipgroup een tiental Chinezen in dienst. `Dat heeft het werken een stuk makkelijker gemaakt, de taalproblemen zijn opgelost en dankzij de mix van Chinezen en Europeanen lukt het goed om de westerse wensen naar Chinese begrippen te vertalen,' zegt Kuppens. Maar China blijft een uitdaging waar een leren huid geen overbodige luxe is. Miscommunicatie en bureaucratie blijven aan de orde van de dag in het beloofde land China.

Meer informatie: www.redtulipgroup.com





Red Tulip Group Nederland