Vrije Universiteit Amsterdam

Persuitnodiging

Kwaliteit patiëntenzorg aanzienlijk verbeterd door 'Sneller Beter' VU

medisch centrum presenteert in bijzijn minister Hoogervorst resultaten ruim 2 jaar Sneller Beter

Op de afdeling neurochirurgie en orthopedie is het percentage decubitus (doorligwonden) meer dan gehalveerd, op 16 afdelingen worden incidenten vrijwillig gemeld, de antibiotica switch vindt nu op tijd plaats bij 82% van de betreffende patiënten, terwijl dat daarvoor 35% was. Op de helft van de poliklinieken kunnen patiënten nu binnen een week terecht, voor enkele patiëntengroepen zijn processen opnieuw ingericht, aan ontslag en nazorg wordt extra aandacht besteed. Dit zijn slechts enkele van de vele kwaliteitsverbeteringen die in VU medisch centrum zijn gerealiseerd. Sneller Beter is daarbij een belangrijke katalysator geweest.

Tijdens de praktijkdag Sneller Beter in VU medisch centrum op 11 december van 13.30 uur tot 17.00 uur zal in aanwezigheid van minister Hoogervorst dieper ingegaan worden op de kwaliteitsverbeteringen in VU medisch centrum. Belangrijke aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het door minister Hoogervorst verplicht gestelde
veiligheidsmanagementsysteem en hoe in VUmc medewerkers digitaal incidenten kunnen melden. Maar ook de steeds belangrijker wordende rol van patiënten zelf komt aan bod. Hoe krijgen ziekenhuizen feedback van patiënten en hoe kan die feedback gebruikt worden om de kwaliteit van zorg te verbeteren? Het Westfriesgasthuis levert een interessante bijdrage over de ICT-ondersteuning van de zorg. Voor het volledige programma, namen van sprekers en mogelijkheid tot deelname kunt u terecht op www.snellerbeter.nl.

Sneller Beter en VU medisch centrum Het programma Sneller Beter is 20 november 2003 gestart om een verbetering van transparantie, doelmatigheid en kwaliteit in de curatieve zorg te stimuleren. In de zorg gaat veel goed, maar vaak kan het beter en ook sneller. Sneller, omdat de zorg op tijd beschikbaar moet zijn. Beter, omdat de zorg zo veilig, doelmatig en patiëntvriendelijk mogelijk moet zijn. VU medisch centrum werd in 2004 als eerste universitair ziekenhuis uitgenodigd om met concrete projecten de kwaliteit van zorg te verbeteren.