Gemeente Hilversum

Vragen van de SP inzake de uitvoering van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht

6 december 2006
Geacht College,

In juni dit jaar kwam Buro Jansen & Janssen tot de conclusie dat veel mensen worden bekeurd op grond van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht die op 1 januari 2005 in werking is getreden. Het schijnt echter dat betrekkelijk weinig mensen klagen. Veel mensen weigeren wel hun boete te betalen en laten de zaak voor de rechter komen, maar uiteindelijk is het moeilijk deze verhalen van mensen te verzamelen. Met behulp van deze vragen willen wij een beeld vormen van de uitvoering van de uitgebreide identificatieplicht in Hilversum.


1. Graag willen wij van u vernemen hoeveel processen verbaal er zijn uitgedeeld in de gemeente op grond van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht sinds de invoering van de nieuwe wet op 1 januari 2005.

2. Onder welke omstandigheden zijn deze processen verbaal voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs uitgeschreven? Oftewel op welke wijze vond de controle plaats. Was er sprake van een gerichte verkeerscontrole of werd de controle tijdens een reguliere 'ronde' uitgevoerd.

3. In hoeveel gevallen was er sprake van een dubbele overtreding en daaruit voortkomend een dubbel proces verbaal? Oftewel in hoeveel gevallen is de burger beboet voor een overtreding en voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

4. In hoeveel gevallen ging het om een persoon jonger dan 18 jaar?
5. In hoeveel gevallen is de persoon die niet kon voldoen aan de verplichtingen op grond van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht meegenomen naar het politiebureau? Ging het hierbij om een persoon die zich niet kon identificeren of werd de aangehouden persoon om een andere reden meegenomen?
6. In hoeveel van de gevallen waarbij een proces verbaal is opgemaakt voor het overtreden van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht is de boete betaald?

7. In hoeveel van de gevallen waarbij een proces verbaal is opgemaakt voor het overtreden van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht is er niet overgegaan tot vervolging?
8. In hoeveel van de gevallen waarbij een proces verbaal is opgemaakt voor het overtreden van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht is de persoon na vervolging niet veroordeeld?
9. In hoeveel van de gevallen waarbij een proces verbaal is opgemaakt voor het overtreden van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht is de persoon na vervolging wel veroordeeld?
10. In hoeveel gevallen bij het uitvoeren van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht was er sprake van een dreiging van terrorisme of ander extreem geweld?

Hoogachtend,
Adriaan W. Iwema
Raadslid SP Hilversum

Antwoorden van burgemeester en wethouders

Antwoord 1
Er zijn door de politie 430 processen-verbaal opgemaakt in Hilversum op grond van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht sinds de invoering op 1 januari 2005. Er zijn door gemeentelijke handhavers 4 processen-verbaal opgemaakt voor het zich niet kunnen identificeren.

Antwoord 2, 3 en 5
Processen-verbaal voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs zijn door de politie in vrijwel alle gevallen opgemaakt n.a.v. staandehouding voor een ander feit, bijvoorbeeld verkeersovertredingen. In veel gevallen probeert de politie eerst nog om de identiteit op een andere wijze vast te stellen. Pas wanneer dat (in redelijkheid) niet lukt wordt proces-verbaal opgemaakt. Dit gebeurt in vele gevallen aan het bureau, omdat op straat de mogelijkheden om te komen tot vaststellen van de identiteit niet of in beperkte mate voorhanden zijn. Dit heeft niet tot onoverkomelijke problemen geleid.
Voor de gemeentelijke handhavers geldt ook dat het ging om dubbele overtredingen; alle 4 de gevallen waren naar aanleiding van een gerichte fietsactie in voetgangersgebied.

Antwoord 4
Om de leeftijd van de verbaliseerden te achterhalen, moeten alle processen-verbaal worden per stuk worden gelicht en doorgenomen. Dit is een te tijdrovende, kostbare exercitie. Wel kan worden aangegeven dat ook jeugdigen (veelal bestuurders van (brom-)fietsen) voor dit feit worden bekeurd.

Antwoord 6, 7, 8 en 9
Over de al dan niet betaling van de boetes, de vervolging en veroordeling - die geen gemeentelijke aangelegenheid zijn - verwijzen wij u naar informatie van het CJIB (Centraal Justitieel IncassoBureau), die voor u ter inzage ligt. Het CJIB verzorgt de inning van transacties (schikkingen) die worden aangeboden door politie, OM of andere opsporingsinstanties en van geldboetes die door de rechter worden opgelegd. Als mensen de boete niet betalen en het laten voorkomen bij de kantonrechter, kan dat wel 2 jaar duren, gaf de Officier van Justitie aan in de lokale driehoek van 23 oktober jl.

Antwoord 10
Wij geven geen informatie op de vraag over uitvoering van de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht in relatie tot dreiging van terrorisme. Waar het gaat om ander extreem geweld is het antwoord: geen.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Hilversum
de secretaris de burgemeester
J.H. van der Vegt E.C. Bakker