Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200506911/1 en 200506922/1
(Nadere eisen gesteld met betrekking tot geluid afkomstig van Floratheater in Delft)
Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Delft waarbij krachtens de relevante milieuregelgeving nadere eisen zijn gesteld met betrekking tot het Flora theater aan de Verwersdijk in Delft. De nadere eisen hebben betrekking op het geluid dat afkomstig is van het theater. De exploitant van het theater vindt de nadere eisen te streng en bovendien dat ze onjuist tot stand zijn gekomen.


* 200510405/1
(Weigering vergunning voor vissen kokkels in Oosterschelde) Uitspraak over het besluit van de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit waarbij de eerder verleende vergunning voor het vissen van kokkels in de Oosterschelde is ingetrokken. De vergunning was verleend aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij en zag op de perioden van 1 augustus 2002 tot en met 20 december 2002 en van
1 augustus 2003 tot en met 20 december 2003. De minister heeft de vergunning ingetrokken, omdat de benodigde voedselreservering voor onder meer de scholekster veel hoger uitkwam dan waarvan in de vergunning was uitgegaan. Verder had er op grond van Europese regelgeving een passende beoordeling moeten worden gemaakt van de gevolgen van de mechanische kokkelvisserij op de Oosterschelde. De producentenorganisatie is van mening dat zij hierdoor schade heeft geleden.


* 200602013/1
(Bestuursdwang vanwege opslag materialen bij dagstrand De Kis in Stevensweert)
Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Maasbracht, waarbij aan Maasplassen Stevensweert B.V. te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast ten aanzien van de opslag en materialen en het plaatsen van een zeecontainer op het dagstrand "De Kis", gelegen aan de Brandt in Stevensweert. Het bedrijf is het er onder meer niet mee eens dat het bestemmingsplan de opslag van materialen onmogelijk maakt.


* 200602381/1
(Milieuvergunning voor wegenbouwer J. Heijmans B.V. in Meppel) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft verleend aan Wegenbouwmaatschappij J. Heijmans B.V. voor het vervaardigen van nieuw asfalt en het verwerken van asfaltgranulaat aan de Setheweg in Meppel. Onder meer Friesland Foods B.V., de Stichting Milieufederatie Drenthe en een aantal inwoners van Meppel vinden dat er een beoordeling had moeten worden gemaakt van de milieu-effecten op de omgeving van het bedrijf vanwege de aangevraagde activiteiten. Verder vrezen zij dat de luchtkwaliteit zal verslechteren. Ook vinden zij dat er voorschriften ontbreken om de uitstoot naar de lucht goed in de gaten te houden. Bovendien vrezen de bedrijven en inwoners voor geur-, trilling- en geluidhinder.


* 200603076/1
(Lozingsvergunning voor wegenbouwer J. Heijmans B.V. in Meppel) Uitspraak over de lozingsvergunning die het dagelijks bestuur van het waterschap Reest en Wieden heeft verleend aan Wegenbouwmaatschappij J. Heijmans B.V. voor het lozen van afvalstoffen, verontreinigende of schadelijke stoffen, afkomstig van Asfaltcentrale Heijmans aan de Setheweg in Meppel. De lozingen vinden plaats in de gemeentelijke riolering en in het oppervlaktewater. Friesland Foods B.V. is van mening dat een te ruime norm is vergund voor de lozing van polycyclische aromatische koolwaterstoffen.


* 200603556/1
(Monumentenvergunning vredesbeeld Oud-Poelgeest) Uitspraak over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest heeft verleend aan Stichting Beheer en Exploitatie Oud-Poelgeest. De monumentenvergunning heeft betrekking op de herinrichting van een deel van de tuin van de buitenplaats Oud-Poelgeest. Deze buitenplaats is aangewezen als rijksmonument. Het gemeentebestuur heeft een monumentenvergunning verleend voor het plaatsen van een kunstwerk, een vredesbeeld, in de tuin. Dit deel van de tuin grenst aan de achtertuin van een omwonende die het niet eens is met de verlening van de vergunning. Allereerst voert hij het formele bezwaar aan dat hij niet de beschikking heeft gekregen over alle relevante stukken in deze zaak. Daarnaast is hij van mening dat het vredesbeeld ontsierend werkt voor het beschermde monument Oud-Poelgeest en dat zijn woongenot hierdoor wordt verstoord.


* 200605124/1
(Weigering exploitatievergunning "Paradise Inn") Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Rotterdam om een vergunning te verlenen voor de exploitatie van "Paradise Inn" aan de Hudsonstraat in Rotterdam als eetcafé waar geen alcohol wordt geschonken. In 2002 is het café op last van de burgemeester een jaar gesloten geweest en is een eerdere exploitatievergunning ingetrokken in verband met drugshandel die daar heeft plaatsgevonden. De burgemeester heeft de aanvraag om een nieuwe exploitatievergunning geweigerd, omdat vanwege langdurige en grootschalige handel in harddrugs volgens hem de vrees bestaat dat de openbare orde gevaar zou lopen en het woon- en leefklimaat in de omgeving zou worden beïnvloed.


* 200605602/1
(Bouwvergunning gemeentekantoor Winterswijk) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Winterswijk heeft verleend aan Victoria Winterswijk B.V. voor de bouw van een gemeentekantoor, ondergrondse parkeergarage en tien appartementen aan de Stationsstraat in Winterswijk. Het gebouw bevat vier bouwlagen en heeft een oppervlakte van ongeveer 2.500 m². Op de bovenste verdieping komen de appartementen. De rechtbank in Zutphen heeft in juni 2006 een eerder beroep van een vastgoedbedrijf tegen de bouwvergunning gegrond verklaard. Volgens de rechtbank heeft de gemeente het bouwproject niet voorzien van 'een goede ruimtelijke onderbouwing'. Het gemeentebestuur en de projectontwikkelaar zijn het hier niet mee eens en komen in hoger beroep bij de Raad van State.