Universiteit van Amsterdam


Promotie: Van fytol naar fytaanzuur


Promotie Geneeskunde


woensdag 6 december, 10.00 uur
Defecten in de afbraak van vetzuren met een vertakking in de hoofdketen kunnen leiden tot ophoping daarvan in bloed en organen. Bij de ziekte van Refsum bijvoorbeeld ontstaat een stapeling van fytaanzuur. Dit vetzuur komt voor in vlees, vis en zuivel. Daarnaast wordt het gevormd door afbraak van fytol, een zogeheten vertakt-keten alcohol. Jolein Gloerich identificeerde een enzym dat verantwoordelijk is voor de laatste stap in de omzetting van fytol naar fytaanzuur. Mw. J. Gloerich: Metabolic consequences of branched-chain fatty acid accumulation in health and disease. Promotoren zijn prof. dr. R.J.A. Wanders en prof. dr. K.W.A. Wirtz (UU).

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.