Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Gelderse lancering van Nationaal Meldpunt 'Zuinig op ruimte'
'Beekbergen' als eerste op meldpunt voor ruimteverspilling
Woensdag 6 december is het geplande bedrijventerrein 'Beekbergen' bij Apeldoorn opgegeven bij het Meldpunt 'Zuinig op ruimte'. Met deze en andere meldingen uit het hele land is het 'Zuinig op ruimte' officiëel geopend. De aanmelding van 'Beekbergen' werd verricht door de Gelderse Milieufederatie, de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn en Vereniging Milieudefensie.
Gepland bedrijventerrein in waardevol landschap onnodig
De organisaties vinden de aanleg van dit bedrijventerrein onnodig en ongewenst. Het komt te liggen in een gaaf open landschap ten zuiden van de snelweg A1 en grenst aan het waardevolle natuurgebied Beekbergerpoort. Zolang nut en noodzaak niet zijn aangetoond, is het volgens de milieuorganisaties ongewenst dit landschap aan te tasten. Daarnaast wordt met de sprong over de A1 de harde grens tussen stedelijk en landelijk gebied doorbroken. De gemeente Apeldoorn moet zuiniger op de ruimte zijn en veel meer werk maken van het vernieuwen en beter gebruiken van bestaande bedrijventerreinen.
Gelderland wacht een overschot van 3.000 hectare
In de provincie Gelderland zijn plannen voor ruim 2.845 hectare bedrijventerrein, terwijl er vraag is naar 930 hectare. En dat terwijl er momenteel 1.015 hectare bedrijventerreinen leeg staan. Als alle plannen ingevuld zouden worden, krijgt Gelderland een overschot van bijna 3.000 hectare.
Dit blijkt uit de voorpublicatie van een onderzoek door Stichting Natuur en Milieu en de twaalf provinciale milieufederaties.
In heel Nederland smijten gemeenten en provincies met ruimte voor bedrijventerreinen. Er wordt landelijk vijf keer meer ruimte volgepland dan in de praktijk nodig is. Totaal gaat het om 45.000 hectare: dat is drie keer het eiland Texel.
Veel mensen vinden het volbouwen van hun omgeving een groot probleem. Om die zorg en verontwaardiging zichtbaar te maken is het Meldpunt 'Zuinig op ruimte geopend'. Iedereen kan tot maart 2007 op www.zuinigopruimte.nl voorbeelden aanmelden van ongewenste nieuwe bedrijventerreinen, kassen en woningbouw in de open ruimte, en van leegstand en verrommeling.