Dienstenbond CNV

Sociaal Plan Thomas Cook
06-12-2006

Op 27 november 2006 hebben de bonden en Thomas Cook onderhandeld over een Sociaal Plan. Partijen hebben een onderhandelingsresultaat bereikt dat CNV Dienstenbond graag positief aan u voorlegt.

Totstandkoming Sociaal Plan
De bonden hebben verschillende keren met Thomas Cook gesproken over een Sociaal Plan. Maandag 27 november jl. hebben beide partijen tot laat in de avond samen om de tafel gezeten om een goed onderhandelingsresultaat te bereiken. CNV Dienstenbond is van mening dat dit gelukt is en legt de afspraken daarom graag met een positief advies aan u voor.

Achtergrond Sociaal Plan
Het Sociaal Plan is opgesteld om de gevolgen voor werknemers, die zullen worden veroorzaakt door de geplande reorganisatie bij Thomas Cook, op te vangen. De bonden hebben, mede op verzoek van de Ondernemingsraad, geprobeerd om zoveel mogelijk goede maatregelen te treffen voor werknemers die door de reorganisatie boventallig worden. In het Sociaal Plan wordt daarom precies geregeld wat de mogelijkheden zijn voor werknemers die boventallig worden en dus hun functie zullen verliezen. Uw werkgever heeft aangegeven zich te willen inspannen om boventallige werknemers binnen Thomas Cook te herplaatsen. Maar omdat dit waarschijnlijk lang niet altijd mogelijk zal zijn, zijn ook maatregelen opgenomen voor hulp bij het zoeken naar werk buiten Thomas Cook. Naast hulp bij het zoeken van een andere baan wordt ook een ontslagvergoeding toegekend als het dienstverband bij Thomas Cook door boventalligheid eindigt.

Onderhandelingsresultaat
Zonder uw instemming sluiten wij geen Sociaal Plan af. U heeft dus het laatste woord. Leden van CNV Dienstenbond kunnen stemmen over het Sociaal Plan. In de bijlage vindt u een korte samenvatting van het Sociaal Plan. De hele tekst van het Sociaal Plan kunt u bij ons opvragen. De tekst van het Sociaal Plan wordt ook op het intranet van Thomas Cook geplaatst. Via de bijlage kunt u tevens laten weten of u instemt met het Sociaal Plan. Dit horen wij graag van u!

Niet-leden
Wij horen ook graag van niet-leden wat u van de maatregelen in het Sociaal Plan vindt. Mist u iets of hebben sommige maatregelen onredelijke gevolgen? Laat het ons weten!

Vragen en opmerkingen
CNV Dienstenbond wil zich graag hard maken voor uw belangen. Aarzel daarom niet om uw vragen en opmerkingen te laten weten aan uw bestuurder Sandra Hendriks-Sneijder via s.hendriks@cnvdibo.nl of via 023-5670686.

Bijlage:

Samenvatting inhoud onderhandelingsresultaat Sociaal Plan:

Looptijd:

1 december 2006 31 december 2008, verlenging is mogelijk.

Boventalligheid:
Thomas Cook zal bij het bepalen welke functies boventallig zijn het afspiegelingsbeginsel toepassen. Dit betekent dat eerst bepaald moet worden welke functies gelijkwaardig zijn. Binnen deze functies worden vervolgens 5 leeftijdsgroepen onderscheiden: 15-25 jaar, 25-35 jaar, 35-45 jaar, 45- 55 jaar en 55 jaar en ouder. Op basis van het aantal arbeidsplaatsen dat moet verdwijnen in die specifieke functie wordt vervolgens per leeftijdsgroep bepaald welke werknemers boventallig worden. Deze werknemers worden geselecteerd op basis van de duur van hun dienstverband.

Zoektermijn:
Op het moment dat een werknemer boventallig wordt verklaard gaat de zoektermijn lopen. De zoektermijn is bedoeld voor het vinden van een andere baan zowel binnen als buiten Thomas Cook. Werknemers kunnen in overleg met Thomas Cook gedurende de zoektermijn vrijgesteld worden van werk om het zoeken naar een andere baan te bevorderen. De duur van de zoektermijn is afhankelijk van de som van leeftijd en diensttijd.

Som leeftijd en dienstijd

Aantal maanden zoektermijn

t/m 34

4

35 t/m 39

5

40 t/m 44

6

45 t/m 49

7

50 t/m 54

8

55 en meer

9

Voor de bepaling van de som worden leeftijd en diensttijd in jaren en gehele maanden bij elkaar opgeteld. Vervolgens wordt bij niet volledige jaren in de som een periode van meer dan zes maanden als een vol jaar beschouwd.

Interne herplaatsing:
Als een werknemer boventallig wordt dan zal Thomas Cook eerst bekijken of er binnen de organisatie van Thomas Cook een passende functie voor de werknemer is. In het Sociaal Plan wordt uitgelegd wat een passende functie is. Een functie kan ook door scholing van een werknemer passend worden.

Externe herplaatsing:
Als er geen interne functie beschikbaar is dan kan de werknemer door een outplacement bureau geholpen worden bij het zoeken naar een andere baan buiten Thomas Cook.

Ontslagvergoeding:
Bij beëindiging van het dienstverband door boventalligheid ontvangt de werknemer een ontslagvergoeding van Thomas Cook. Deze ontslagvergoeding is gebaseerd op de Kantonrechtersformule en houdt in:

A x B x C =

Aantal gewogen dienstjaren x Bruto maandinkomen x C-factor.

De dienstjaren van de werknemer worden als volgt gewogen:


- dienstjaren tot de leeftijd van 40 jaar tellen voor 1;


- dienstjaren vanaf de leeftijd van 40 jaar tot de leeftijd van 50 jaar tellen voor 1,5;


- dienstjaren vanaf de leeftijd van 50 jaar tellen voor 2.

Hierbij geldt dat bij niet volledige dienstjaren een periode van langer dan zes maanden als een vol jaar wordt beschouwd.

De C-factor is vastgesteld op 0,9.

Einde dienstverband:
Het dienstverband eindigt als de zoektermijn is afgelopen. Werknemers hebben recht op een vergoeding ad EUR 500,- voor juridische bijstand tijdens de beëindigingprocedure.
Als een werknemer voor het einde van de zoektermijn vertrekt dan ontvangt hij naast de ontslagvergoeding, 50% van het maandinkomen over de resterende zoektermijn.

Niet boventallige

Werknemer:
Een werknemer die niet boventallig is verklaard maar toch uit eigen keuze zijn arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wil beëindigen en zo in de plaats treedt voor een boventallige werknemer, ontvangt een vergoeding van drie bruto maandsalarissen. Deze regeling wordt de remplaçantenregeling genoemd.

Begeleidingscommissie:
Er wordt een Begeleidingscommissie ingesteld, die gaat controleren of het Sociaal Plan goed wordt toegepast. Ook is het mogelijk om bij deze commissie bezwaar te maken als u het niet eens bent met de toepassing of uitvoering van het Sociaal Plan. De Begeleidingscommissie bestaat uit drie leden waarvan één lid wordt benoemd voor Thomas Cook, één lid door de vakbonden en een onafhankelijk derde lid, dat benoemd wordt door de andere twee leden.

Hardheidsclausule:
Als een werknemer meent dat strikte toepassing van het Sociaal Plan in zijn geval leidt tot een onbillijke situatie, dan kan deze werknemer een beroep doen op de hardheidsclausule uit het Sociaal Plan. Thomas Cook kan in zo'n geval op grond van deze hardheidsclausule ten gunste van de betreffende werknemer afwijken van het Sociaal Plan.