Ingezonden persbericht
Agenda openbare programmering Felix Meritis December 2006
2 december
NCRV
Rondom Tien
Aanvang: 21.10 uur
Toegang: gratis
Televisie
Wekelijkse live televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, http://www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.
6 december
Dare2Connect
Doe meer met Europees geld! Studiedag Europese subsidieprogramma's
Aanvang: 9.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren: reservations@dare2connect.nl
Studiedag
De Europese Unie subsidieert al jaren vele culturele initiatieven uit de lidstaten. Toch is het voor culturele instellingen in Europa niet altijd duidelijk wat de doelstellingen, mogelijkheden en voorwaarden voor het ontvangen van Europese subsidie zijn. Deze studiedag is bedoeld om helderheid te verschaffen over de Europese culturele subsidies en de deelprogramma's Cultuur, Media, Jeugd en de structuurfondsen. De dag begint met een informatief programma over de structuur van de fondsen en de kansen die de Europese subsidies bieden. Daarna volgen praktische workshops die hulp bieden bij het aanvragen van Europese subsidie. Ook wordt nader ingegaan op de specifieke eisen van het cultuurprogramma en de Nederlandse mogelijkheden voor co-financiering.
Deze studiedag is onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking tussen Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA.
8 & 9 december
Dare2Connect en EUNIC Amsterdam
De inspiratie van Een Europese Culturele Canon voor een samenbindende Europese politiek
Tijden: 8 december, 20.00 - 23.00 uur; 9 december, 10.00 - 22.00 uur;
Toegang: Beide congresdagen, incl. lunch: E 40,- (studenten E 20,-); alleen vrijdag 8 december: E 10,- (studenten E 5,-); alleen zaterdag 9 december, incl. lunch: E 30,- (studenten E 15,-).
Reserveren: reservations@dare2connect.nl
Voertaal: Engels
Conferentie
In vele Europese landen is de ontwikkeling van een nationale culturele canon een actueel onderwerp van discussie. Maar hoe zit dit nu eigenlijk in groter verband?
In vele Europese landen is de ontwikkeling van een nationale culturele canon een actueel onderwerp van discussie. Maar hoe zit dit nu eigenlijk in groter verband? En wat is de rol van de cultuur in de politieke gedachtevorming van de lidstaten van de Europese Unie (EU)? Zou het idee van een Europese Culturele Canon daarin bruikbaar kunnen zijn? Zeker sinds de uitbreiding van de EU en de alsmaar uitdijende economische impact van die samenwerking is de vraag naar wat ons nu werkelijk bindt steeds belangrijker geworden. Doel van deze conferentie is om beter zicht te krijgen op dit specifieke terrein van een van de samenbindende elementen in de Europese cultuur: het begrip Culturele Canon.
Op de eerste conferentiedag spreken ondermeer Elif Shafak (Turks auteur), Vytautas Landsbergis (oud-president Litouwen), Susan Legène (Nederlandse Canon Commissie) en Michaël Zeeman (Volkskrant correspondent Italië).
Op de tweede conferentiedag spreken ondermeer Edoardo Sanguineti (Italiaans literator), Joyce Roodnat (NRC), Sijbolt Noorda (Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten), Bart van Rosmalen (Walter Maashuis), Jan Nuchelmans (musicoloog) en Cas Smithuysen (Boekman Stichting).
Informatie: www.dare2connect.nl
Deze conferentie is onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking tussen Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA.
10 december
Dare2Connect
Forum Amsterdam: The role of the city in building Europe
Tijden: 12.00 - 18.00 uur
Toegang: gratis
Manifestatie
Dat de grote geopolitieke en sociale veranderingen in Europa gepaard gaan met gevoelens van onzekerheid bij de burgers hoeft niemand te verbazen. Dat nationale regeringen, vooral bezorgd om de nationale samenhang, een krampachtig beleid voeren mag al meer verbazing wekken. Hoewel het in het licht van bovenstaande ook weer begrijpelijk is: men wil immers de gunst van de autochtone 'eigen' bevolking niet verliezen. Ogenschijnlijk haaks hierop staat het toenemende streven van steden zich als internationaal, kosmopolitisch en cultureel te presenteren. De economische potentie van de Europese steden staat immers op het spel. Steden functioneren steeds vaker op de globale markt terwijl nationale regeringen zich op de binnenlandse markt richten. Wie deze verschijnselen niet kan zien als een cultureel proces, loopt de kans met uitsluitend financiële, economische oplossingen te komen. De beperkingen hiervan zien we allerwegen om ons heen. Nodig is een visie, ten eerste op stedelijk niveau om de samenhang tussen economie, cultuur en sociale context te zien. Vandaar dat de manifestatie Forum Amsterdam op één dag aan al deze drie facetten aandacht besteedt.
Programma
Concertzaal Gastheer: Ab Cherribi (gemeente Amsterdam, stadsdeel De Baarsjes)
12.00 - 12.05 Welkom: Linda Bouws (directeur Felix Meritis)
12.05 - 12.10 Statements Young Europeans
Kyrylo Bulkin, journalist Radio Liberty (Kiev, Oekraïne) en anderen geven hun visie op de rol van de stad in de eenwording van Europa.
Voertaal: Engels
12.10 - 12.50 Keynote speech: Can cities survive without being creative cities?
Giovanni Padula (CityO en Creativity Group Europe)
Voertaal: Engels
Parallel programma in verschillende zalen van Felix Meritis
13.30 - 15.00 The Parade of ideas: Intercultural dialogue (Concertzaal)
Wat zijn de succesfactoren van een geslaagde interculturele dialoog?
Met Soheila Najand (Stichting Interart), Odile Chenal (European Cultural Foundation), Dragan Klaic (Permanent Fellow Felix Meritis), Kalid Kasem (Stichting Poldermoskee) o.v., Hugo de Greef (European Festivals Association), Joachim Umlauf (Goethe-Institut, Amsterdam), Joanneke Lootsma (Felix Meritis / AMSU)
Moderator: Ab Cherribi
Voertaal: Nederlands
13.30 - 15.00 Amsterdam-Berlin, Berlin-Amsterdam (Teekenzaal)
Wat maakt een stad een metropool? Wat is het belang van culturele samenwerking?
Met Ferry Houterman (MKB), George Lawson (Stichting Internationala Culturele Activiteiten/ SICA), Stephan Balzer (Red Onion, Berlijn) en Giovanni Padula (CityO en Creativity Group Europe).
Moderator: Kathinka Dittrich van Weringh (bestuursvoorzitter European Cultural Foundation)
Voertaal: Engels
13.00 - 16.30 A Soul for Europe: Cities and Regions workshop (Kremlin)
Besloten bijeenkomst
15.00 - 16.30 Cities and citizenship (Zuilenzaal)
Presentatie van SignandSight.com (een voorbeeld van praktische implementatie van een Europese publieke ruimte). De jonge generatie Europeanen uit The People Network, de Körber-Stiftung en anderen zullen hun visie presenteren op wat een stad voor hun betekent. Hoe belangrijk zijn steden in het Europese eenwordingsproces?
Moderator: Dragan Klaic
Voertaal: Engels
15.00 - 16.30 Café Metropole (Shaffyzaal)
Met verschillende presentaties, o.a. SignandSight.com (Gabriella Gönczy), The People Network, Stichting Poldermoskee (Kalid Kasem) o.v., Amsterdam Index Live! (Diana Krabbendam), het boek 'Still so much to be done - on the legacy of 100 years of Denis de Rougemont' door Hugo de Greef, The Strategic Importance of Culture for Europe (the European Cultural Parliament)
15.30 - 16.30 Istanbul and Europe (o.v.)
Voertaal: Engels
16.45 - 17.15 Conclusies: een vertegenwoordiger van iedere workshop zal de resultaten presenteren van hun workshop in een plenaire sessie
Moderator: Simon Mundy (Permanent Fellow Felix Meritis)
Voertaal: Engels
17.15 - 18.00 Borrel in de Foyer
NB: dit is een voorlopig programma. Programmaonderdelen en sprekers zijn onder voorbehoud.
Deze manifestatie is onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking tussen Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA.
13 december
Beter Onderwijs Nederland (BON) & Algemene Onderwijsbond
Tijd voor Talentgestuurd Onderwijs!
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: E 7,50
Debat
Nederland zal zich de komende jaren moeten inspannen om al het aanwezige talent krachtig te ontwikkelen. Doorslaggevend daarbij is de kwaliteit van het onderwijs, van basisschool tot en met de universiteit.
Hoe moeten we ons onderwijssysteem zo inrichten dat de talenten van leerlingen en leraren maximaal worden ingezet? Opinieleiders in het Nederlands onderwijs spreken vrijuit met vertegenwoordigers uit de politiek aan de hand van eigen stellingen:
Ad Verbrugge, Beter Onderwijs Nederland (BON):
Competentieonderwijs is een vorm van kinderverwaarlozing en dient zo snel mogelijk vervangen te worden door instructieonderwijs.
Arnold Heertje, Beter Onderwijs Nederland (BON):
Lerarenopleidingen moeten weg bij het HBO en naar de universiteit.
Walter Dresscher, voorzitter Algemene Onderwijsbond:
Maria van der Hoeven, de minister van onderwijs, heeft gelijk: "Tussen de leerling en de leraar gebeurt het." De enige garantie voor goed onderwijs is een hoogopgeleide leraar die alle ruimte krijgt als professional om z'n werk te doen. Geef de leraar zijn vak terug!!
Robert Sikkes, hoofdredacteur HOb (Het Onderwijsblad)
Scholen moeten beter laten zien wat ze doen aan kwaliteitsverbetering: publiek en politiek zullen die transparantie belonen. Noodzakelijk zijn daartoe: openheid van toetsgegevens, duidelijke eisen en strenge aanpak van zwakke scholen.
Chiel Renique, secretaris onderwijszaken VNO/NCW:
Het met succes bestrijden van achterstanden is even belangrijk als het bevorderen van topprestaties van hoogbegaafde leerlingen; daarom moeten scholen veel ruimte krijgen, maar ze moeten wel meewerken aan objectieve prestatiemetingen. Leraren die bijzondere prestaties leveren, dienen daarvoor ook extra te worden beloond.
Moderator
Marten Kircz, Leraar in het voortgezet onderwijs, Lid hoofdbestuur AOb
15 december
Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) en de Nederlandse Programma Stichting (NPS)
Iriscope 2006 - Viewing of winning multicultural TV programmes
Aanvang 13:00 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: info@lbr.nl o.v.v. Iriscope 2006
Voertaal: Engels
Videovertoning & debat
Tijdens de Iriscope 2006 wordt het winnende tv-programma van de Prix Europa Iris getoond samen met de beste inzendingen voor deze Europese mediaprijs in aanwezigheid van de makers. De Prix Europa Iris wordt in oktober in Berlijn uitgereikt aan de beste Europese televisieproductie over diversiteit en de multiculturele samenleving in Europa.
Het thema is dit jaar 'humor als instrument bij het maken van tv-programma's over diversiteit'. Aan de hand van korte fragmenten wordt commentaar geleverd door de makers, een befaamde producer (o.v.) en Giselinde Kuipers, schrijver van Goede humor, slechte smaak en onderzoeker bij de Erasmus Universiteit naar de import van Amerikaanse televisiekomedies in Europa voor het project The Globalization of Humor.
De Iriscope wordt gevolgd door de feestelijke uitreiking van de ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra) 2006.
15 december
Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR)
ASN Bank Media Prijs (Zilveren Zebra) 2006
Aanvang 18:00 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: info@lbr.nl o.v.v. prijsuitreiking
Prijsuitreiking
Tijdens een feestelijke presentatie wordt de winnaar van de ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra) 2006 bekend gemaakt. De ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra) bekroont professionele mediaproducties in Nederland (geschreven, foto, beeld of AV) die de multiculturele samenleving in Nederland op een inventieve en kritische wijze belichten.
Een deskundige, onafhankelijke jury bestaande uit Aad van den Heuvel (voorzitter, programmamaker), Nazmiye Oral (columniste de Volkskrant), Hans Verploeg (Free Voice/NVJ), Hanan Nhass (journalist), Piet den Blanken (fotograaf), Noraly Beyer (NOS journaal) en Hans Van Soest (GPD en eindredacteur/uitgever Zozolala) kiezen maximaal 5 genomineerden.
De winnende inzending wordt beloond met de ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra) 2006, bestaande uit een geldprijs van E 10.000,- en een trofee. Directeur van de ASN Bank Ewoud Goudswaard reikt op deze avond de aanmoedigingsprijs de Zilveren Pluim uit aan een veelbelovende mediaproductie.
16 december
Stichting Kamermuziek Amsterdam
EnsembleCaméléon - Het grote Kerstmis wensconcert
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: E 22,50
Muziek
EnsembleCaméléon m.m.v. Ilja Leonard Pfeijffer verteller, Aisling Casey hobo en André Heuvelman trompet
Buiten is het bitter koud, maar binnen bepaald niet. Vanonder de kerstboom klinkt wonderschone engelenmuziek en er is warme chocolademelk en een kerstverhaal.
Wolfgang Amadeus Mozart - Allegro en Andante für eine Orgelwalze KV 608
Antonio Vivaldi - Concert voor twee celli en ensemble
Georg Philip Telemann - Tafelmusik nr 2 voor trompet/hobo en strijkers
Johann Sebastian Bach - Het 3de Brandenburgs concert
19 december
Felix & Sofie
Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Toegang: gratis
Filosofencafé
Felix & Sofie zijn na ruim een jaar weer terug in Felix Meritis! Iedere derde dinsdag van de maand.
Voor meer informatie zie: www.felix-en-sofie.nl
Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl
Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl
Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl
Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.
---- --