Gemeente Amsterdam



Ondersteuning mantelzorgers Amsterdam

6 december 2006
-

Amsterdam investeert EUR 260.000 in de ondersteuning van mantelzorgers. Dit bedrag wordt ingezet om vraag en aanbod op het gebied van de zogenaamde vrijwillige respijtzorg bij elkaar te brengen. Bij deze vorm van zorg springen vrijwilligers in om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol bij de Wmo die als doel heeft mensen langer zelfstandig te laten wonen.

Een van de ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers is de inzet van een vrijwillige oppas aan huis. Voor deze vorm van respijtzorg bestaan nu wachtlijsten. Met de extra financiële middelen moeten deze wachtlijsten gereduceerd worden. Het `matchen' van mantelzorgers en vrijwillige respijtzorg kan op stadsdeelniveau worden gedaan binnen bestaande netwerken van mantelzorgondersteuning. Uit onderzoek van de gemeente is gebleken dat er in Amsterdam behoefte is aan vrijwillige respijtzorg aan huis.

Ondersteuning

Wethouder Marijke Vos: "Het is heel belangrijk dat wij mantelzorgers in Amsterdam goed ondersteunen door het mogelijk te maken dat ze er tijdelijk tussenuit kunnen om weer op te laden. Met deze investering willen wij het voor mantelzorgers makkelijker maken om even iets anders te doen."

Hoe een betere koppeling tussen respijtzorg en mantelzorg georganiseerd gaat wordenzal de komende weken worden vormgegeven door de gemeente Amsterdam en het steunpunt mantelzorg in Amsterdam: Markant. Eerder is bekendgemaakt dat in dit kader EUR 100.000 wordt uitgetrokken voor een academie voor vrijwilligers in de informele zorg in Amsterdam.