6 december 2006
Betere leefstijladviezen voor diabetespatiënten
Mechanisme achter effect betere leefstijl ontrafeld
Veranderingen in leefstijl, zoals meer bewegen en gezonde voeding,
kunnen ouderdomssuikerziekte (diabetes type 2) helpen voorkomen of
uitstellen. Dr. Eva Corpeleijn promoveerde in november aan de
Universiteit Maastricht op onderzoek naar het mechanisme achter dit
leefstijleffect. Hoe komt het precies dat een verbeterde leefstijl de
ontwikkeling van diabetes type 2 gunstig beïnvloedt? Het onderzoek
werd gesubsidieerd door het Diabetes Fonds Nederland, dat op dit
moment intensief campagne voert om zoveel mogelijk mensen voor te
lichten over de risico's op diabetes.
Leefstijl kan via meerdere mechanismen de stofwisseling verbeteren.
Zo leidt gewichtsverlies tot een verbeterd vermogen van spieren om na
de maaltijd om te schakelen van verbranding van vetten naar
verbranding van suikers. Ook kunnen spieren bij gewichtsverlies beter
vetten verbranden tijdens het vasten (voor een maaltijd) en worden ze
gevoeliger voor het hormoon insuline, zodat de suikerspiegel na een
maaltijd laag blijft. Het lichaam streeft er altijd naar de
bloedsuikerspiegel laag te houden, om schade aan bloedvaten en
zenuwstelsel te voorkomen.
Gewichtsverlies heeft ook effect op de afgifte van de stressfactor
`interleukine-6' door spieren aan het bloed. Mannen die op het punt
staan ouderdomssuikerziekte te ontwikkelen, bleken met name na de
maaltijd veel van deze stof te produceren. Na aanzienlijk
gewichtsverlies was deze afgifte weer verdwenen, mogelijk als gevolg
van een verbeterde regulering van de vetverbranding in de spier.
In de SLIM studie (Studie naar Leefgewoonten Interventie en Gestoorde
glucose tolerantie Maastricht) volgde een grote groep mensen in het
voorstadium van type 2 diabetes een gecombineerd voedings- en
beweegprogramma om type 2 diabetes te voorkomen of uit te stellen. Uit
deze studie bleek dat het positieve effect van leefgewoonten op de
gevoeligheid van het lichaam voor insuline samenging met veranderingen
in bepaalde vetzuren in het bloed. Denk aan verzadigde (slechte) of
onverzadigde (goede) vetten. Deze veranderingen in vetzuurprofiel
kunnen gedeeltelijk bepaald worden door vetten in de voeding.
De conclusies van dit proefschrift dragen bij aan de kennis die nodig
is om meer persoonsgerichte leefstijl-adviezen te ontwikkelen ter
voorkoming en behandeling van diabetes type 2.
De titel van het proefschrift is `Fatty acid metabolism, impaired
glucose tolerance and the effects of lifestyle', oftewel
`Vetstofwisseling, gestoorde glucose tolerantie en de effecten van
leefwijze'.
Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u tot en
met vrijdag 8 december terecht bij Eva Corpeleijn, tel. 043 3881638,
e-mail E.Corpeleijn@hb.unimaas.nl en na vrijdag 8 december bij haar
co-promotor Ellen Blaak, tel 043-3881503, e-mail E.Blaak@hb.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via
043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten
kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit
Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/
Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de
UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine
Universiteit Maastricht - 30 years of international quality
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and
international outlook. Cherishing and stimulating talented people and
creating opportunities for innovative education and research relevant
to society's needs are core values of Maastricht University.
Universiteit Maastricht