Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

06 december 2006

Nr. 06/191

Van Hoof: werkgevers en werknemers moeten samen geweld op werkvloer aanpakken

Maatwerk is dé manier om agressie, geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer te bestrijden. "In iedere onderneming, in iedere organisatie, moeten werkgevers en werknemers samen op zoek naar de aanpak die in hun situatie het best en het bruikbaarst is." Dat schrijft demissionair staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer bij het rapport 'Goede praktijken tegen geweld'.

Bij het onderzoek zijn 36 bedrijven geïnterviewd over de aanpak op de werkvloer. Gekeken is naar wat de succes- en de faalfactoren daarbij zijn. Het ontbreken van een goede probleemanalyse en meetbare doelen zijn twee belangrijke factoren voor het mislukken ervan.

De onderzoekers geven ook een overzicht van "goede praktijken", die werkgevers en werknemers in andere organisaties als voorbeeld kunnen gebruiken. Het Westfries gasthuis in Hoorn is zo'n goed voorbeeld. Hier werd in 2000 het project "veilige zorg" gestart nadat een patiënt een arts had aangevallen. Er kwam een systeem met rode en gele kaarten voor bezoekers die zich misdragen. Een gele kaart is een waarschuwing, met een rode kaart wordt iemand de toegang tot het ziekenhuis ontzegd. Met de politie en het OM werden afspraken gemaakt om dit af te dwingen. De aanpak werkt zo goed dat die al in 50 ziekenhuizen is overgenomen.