Nationale DenkTank 2006 presenteert eindrapport

St. de nationale denktank


Amsterdam, 6 december - Aanstaande maandag presenteert Stichting de Nationale DenkTank in het ING House te Amsterdam het eindrapport van het onderzoek naar de zorg voor chronisch zieken in Nederland. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de vice-voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit Cathy van Beek. Behalve mevrouw Van Beek is een groot aantal vertegenwoordigers uit het zorgveld in Nederland aanwezig, waaronder Henk Smid (ZonMW), Louise Gunning (AMC) en Tweede Kamerlid Cisca Joldersma (CDA).

Vanaf medio augustus hebben de 25 jonge deelnemers van de DenkTank 2006 gewerkt aan hun adviezen. Deze hebben betrekking op de vier meest voorkomende chronische ziekten in Nederland, te weten hartfalen, COPD, depressie en stoornissen aan het bewegingsapparaat. Aan de hand van honderden interviews met zorgverleners en patiënten, zijn de belangrijkste knelpunten in kaart gebracht.

Het bleek dat het huidige zorgsysteem niet optimaal is ingericht voor de behandeling van chronisch zieken. De patiënt krijgt met grote regelmaat niet de behandeling die het best past bij zijn of haar situatie. Belangrijke oorzaken zijn:


- Onvoldoende afstemming over de behandelaanpak tussen de 1e lijn, de 2e lijn, de thuiszorg en verpleeghuizen. Patiënten worden daardoor soms onnodig lang behandeld door een specialist, of juist niet snel genoeg doorverwezen naar een specialist of nazorginstantie.

- Gebrek aan voorlichting en educatie van patiënten over de ontwikkeling van hun ziekte, waardoor zij onnodig afhankelijk blijven van de zorgverleners. De daaruit voortvloeiende onwetendheid kan indirect leiden tot verergering van de klachten of een toename van gezondheidrisico's

- Gebrek aan standaardprocedures en transparantie over de beste wijze van behandelen van chronische ziekten.

Ook het vaststellen van een chronische ziekte is voor veel artsen en patiënten moeilijk. Symptomen worden door beide partijen onvoldoende herkend. Bij COPD wordt naar schatting 50% van de patiënten niet tijdig gediagnosticeerd, bij depressieve patiënten ligt dit aantal rond de 65%. Onnodige klachten en verergering van de ziekte kunnen voorkomen worden door tijdige diagnose en behandeling.

De adviezen voor een goede aanpak van deze problemen worden maandag gepresenteerd. De DenkTank 2006 heeft hierbij gekeken in de richting van preventie, procesoptimalisatie, transparantie en innovatiespreiding.

Stichting De Nationale DenkTank is een non-profit organisatie die zich tot doel stelt de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen te verbeteren. De Nationale DenkTank kenmerkt zich door een frisse multidisciplinaire aanpak die leidt tot nieuwe inzichten en innovatieve ideeën: 25 jonge academici uit allerlei studierichtingen hebben zich 2.5 maand bezig gehouden met de zorg.


Noot voor de redactie (