Gemeente Geertruidenberg


Vrijwilligerswerk in de Wmo

Vrijwilligerswerk wordt ook wel het cement van de samenleving genoemd. Zonder vrijwilligers zouden dorpshuizen moeten sluiten, zou er niemand zijn om op woensdagmiddag voetbaltraining te geven aan uw kinderen, ...

.. zouden veel ouderen nooit meer de deur uit komen, zouden speeltuinen niet kunnen draaien, zorginstellingen geen uitstapjes kunnen organiseren voor hun bewoners.

Van harte aanbevolen: vrijwilligerswerk
Het mes snijdt aan twee kanten: dankzij vrijwilligers kunnen mensen met een ziekte, handicap of beperking toch meedoen in de maatschappij. En mensen die geen betaald werk (meer kunnen) doen, kunnen als vrijwilliger toch hun steentje bijdragen aan de samenleving. Dat meedoen: daar gaat het om in de Wmo. Gemeenten, die verantwoordelijk worden voor de uitvoering van de Wmo, willen vrijwilligerswerk dan ook van harte stimuleren. Door subsidie te geven aan organisaties als het Servicepunt Vrijwilligers bijvoorbeeld.

Servicepunt Vrijwilligers
Het Servicepunt Vrijwilligers is een onderdeel van Stichting Trema, dat zich specifiek toelegt op het vrijwilligerswerk in de gemeenten Werkendam, Woudrichem en Geertruidenberg. Deze gemeenten hebben gekozen voor het ontwikkelen van een gemeentelijk vrijwilligersbeleid en willen hierin faciliteiten beschikbaar stellen om het vrijwilligerswerk te promoten en te ondersteunen. Het bij elkaar brengen van vraag (organisaties die vacatures open hebben staan) en aanbod (potentiële vrijwilligers die op zoek zijn naar werk) is de eerste taak van het servicepunt.

Grote vraag naar vrijwilligers
De vraag naar vrijwilligers is groot terwijl organisaties nauwelijks aan voldoende vrijwilligers kunnen komen. Het servicepunt helpt hen daarbij een handje. Als organisaties zich hier aanmelden, kunnen zij gebruik maken van een aantal diensten:

- het servicepunt gaat een deel van de werving voor hen doen: op posters, in de regiokrantjes, in folders en op internet via hun website.

- het servicepunt geeft informatie over: fondsenwerving en mogelijke knelpunten binnen organisaties.

En verder
Daarnaast werkt het Servicepunt Vrijwilligers aan:
* innovatieve projecten binnen het vrijwilligerswerk;
* het aanboren van nieuwe doelgroepen;

* het inschakelen van vrijwilligers op scholen en binnen bedrijven;
* het organiseren van waarderingsmomenten voor vrijwilligers op vraag van de gemeenten;

* het ontwikkelen van eigentijdse projecten, waarin de vrijwilligers hun bijdrage leveren.

Het servicepunt richt zich op potentiële vrijwilligers, dus mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen maar nog zoekende zijn. Zij kunnen het servicepunt telefonisch bereiken op maandag, dinsdag en woensdag van 9.00 tot 15.00 uur op telefoonnummer 0183 - 408444. Daarnaast kunnen zij terecht op het spreekuur in Raamsdonksveer (Rembrandtlaan 5, gebouw Trema) op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur.

Iedereen kan vrijwilliger zijn

Vrijwilligerswerk is in feite voor iedereen toegankelijk, het maakt niet uit of u wel of geen betaalde baan hebt, wel of niet gestudeerd hebt, oud of jong, man of vrouw bent.
Vrijwilligerswerk is zo divers, dat er voor iedereen wel wat leuke klussen tussen zitten.
Sommige mensen vinden het prettig om jarenlang binnen de dezelfde instelling hun werk te doen, zodat ze relaties kunnen opbouwen met mensen. Anderen nemen liever drie weken of twee dagen een bepaalde klus onderhanden en sluiten het daarna weer af.

Wist u dat


- in Nederland meer dan drie miljoen vrijwilligers actief zijn?


- bijna de helft van alle volwassenen op een of andere wijze aan vrijwilligerswerk doet?


- veel mensen vrijwilligerswerk doen naast betaald werk?


- er ook vrijwilligerswerk is waar u geen jaren aan vast zit?


- u altijd vrijwilligerswerk kunt doen, al hebt u een uurtje in de week?


- u op de site www.servicepuntvrijwilligers.org volop informatie aantreft over de mogelijkheden?