Cnv

Persbericht Onderwijsbond CNV

Zoetermeer, 6 december 2006

Helft onderwijsondersteunend personeel heeft met geweld in school te maken

(Embargo tot en met vanavond 19.30 uur)

De helft van het onderwijsondersteunend personeel heeft te maken met agressie. Eén op de vijf heeft te maken gehad met lijfelijk geweld terwijl bijna 100% met verbaal geweld wordt geconfronteerd. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door NCRV en Onderwijsbond CNV onder onderwijsondersteuners. Bijna 60% van de ondervraagden is van mening dat de bedreigingen de laatste jaren zijn toegenomen. Meer dan 50% van de ondervraagden kent in zijn omgeving iemand die met agressie van leerlingen te maken heeft gehad. De Onderwijsbond CNV wil dat onderwijspersoneel altijd aangifte doet van fysiek geweld en hierbij ook gesteund wordt door de werkgever.

(N.B. NCRV-Netwerk besteedt vanavond aandacht aan geweld en onderwijsondersteunend personeel.
Nederland 2, 19.25 tot 19.55 uur)

Marleen Barth, voorzitter van de Onderwijsbond CNV acht de onderzoeksresultaten zeer verontrustend: 'Eén op de twee onderwijsondersteuners heeft met fysiek of verbaal geweld te maken. Dat is meer dan onder de groep onderwijsgevenden; daar gaat het om één op de drie personen. De loketfunctie van het ondersteunend personeel is wellicht debet aan dit hoge percentage.' Marleen Barth benadrukt dat onderwijspersoneel in het geval van fysiek geweld altijd aangifte moet doen en dat de geweldpleger altijd wordt vervolgd door justitie. 'Het mag niet langer voorkomen dat een stomp recht in het gezicht wordt afgedaan met een acceptgiro van 150 euro boete.'
Uit het onderzoek blijkt verder dat 64% van de getroffenen met collega's en leiding van de school over bedreigingen spreekt: 24% spreekt er alleen met collega's over, 6% alleen met de leiding van de school en 7% spreekt er met niemand over. In het geval van een geweldsincident voelt 45% van de ondervraagden zich door collega's en leiding gesteund: 36% alleen door collega's, 8% alleen door de leiding en 10% voelt zich in het geheel niet gesteund.

Het volledige onderzoek is bijgevoegd.
Vrijdagochtend 8 december (10.30 uur) wordt in de ROCA12 (Reehorsterweg 80 in Ede) een debat georganiseerd over Veiligheid en Agressie en onderwijsondersteuners in de school. De Kamerleden Mariëtte Hamer (PvdA), Jan de Vries (CDA), Marco Hietkamp (projectleider CNV Veiligheid en Gezond Werken) en Michel Rog (Onderwijsbond CNV) nemen daar aan deel.
Om 11.45 uur wordt door de staatssecretaris van Onderwijs Bruno Bruins, de prijs uitgereikt aan de Conciërge van het Jaar 2006.

Nadere informatie vindt u op de site van de Onderwijsbond CNV (www.ocnv.nl) en de NCRV (basisonderwijs.concierge2006.nl/).

Nadere toelichting: Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 36 of 079 320 20 40.

Aanvullende cijfers:
Eén op de vijf geënqueteerden heeft aangifte gedaan van een bedreiging; 7% zegt de bedreiging niet ernstig genoeg gevonden te hebben en heeft daarom geen aangifte gedaan. In 42% van de gevallen staat de schoolleiding achter de aangifte; 14% denkt dat de schoolleiding negatief tegenover aangifte staat.

74% van het onderwijsondersteunend personeel heeft nog nooit een anti-geweldstraining gevolgd, hoewel de kans om met geweld geconfronteerd te worden, groot is onder dit type personeel.
Wel heeft 63% van de scholen inmiddels een veiligheidsprotocol.

Volgens 68% van de ondervraagden heeft de agressie geen invloed op het werk; 28% zegt door het geweld minder plezier in het werk te hebben.

Als het om de oplossing van het geweld gaat, is 77% van mening dat ouders iets moeten/kunnen doen met die bedreigingen. De schoolleiding wordt door de helft genoemd. En 35% vindt dat er een taak voor de politiek ligt.

Het veiligheidsgevoel is ondanks de groei van geweldsverschijnselen opmerkelijk hoog: 97% van de ondervraagden voelt zich veilig op school.

Onderzoek geweld in school:
typo3.ocnv.nl/fileadmin/bestanden/ocnv/downloads/onderzoekgeweldinonderwijs.pdf