Gemeente Alkmaar
Alkmaar, 6 december 2006
Start inspraak Verordening Inburgering
Nieuw- en oudkomers met een vreemdelingenstatus (zonder Nederlands paspoort) moeten vanaf volgend jaar verplicht een inburgeringscursus volgen. Dit staat in de nieuwe Wet Inburgering. Voor de uitvoering van de wet in Alkmaar heeft de gemeente een verordening opgesteld. De komende zes weken is inspraak op deze verordening mogelijk.
In de 'Verordening Inburgering' staan de uitgangspunten voor de manier waarop de gemeente de Wet Inburgering vanaf 1 januari wil invoeren. Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste punten uit de verordening.
o De verordening is van toepassing op nieuwkomers en oudkomers met een vreemdelingenstatus. Genaturaliseerde oudkomers (zij hebben de Nederlandse nationaliteit) krijgen geen inburgeringsplicht, maar kunnen wel vrijwillig deelnemen aan door de gemeente aangeboden inburgeringstrajecten.
o Omdat de gemeente iedereen goed wil informeren over wat er van hem of haar verwacht wordt, zal met iedere potentiële inburgeringsplichtige een intakegesprek worden gevoerd. Zo kan worden vastgesteld of iemand een traject moet gaan volgen. De gemeente heeft overleg met Inova om te bekijken of dit bureau de intakegesprekken kan gaan voeren.
o Wie een cursus volgt, betaalt een eigen bijdrage van E270,-. Dit is vastgelegd in de wet. In Alkmaar kunnen mensen in de bijstand of oudkomers zonder werk en inkomen aanspraak maken op een bonus van hetzelfde bedrag, als ze een re-integratietraject volgen. Hiermee voorkomt de gemeente dat deze doelgroep extra financieel wordt belast. Bovendien biedt dit deze mensen de mogelijkheid om zich te scholen en de stap naar werk te maken.
o Door iedereen steeds goed te informeren en te begeleiden, wil de gemeente het aantal uitvallers zoveel mogelijk beperken. Mochten er toch mensen verwijtbaar afhaken, dan kan de gemeente een boete geven. Die boete kan variëren van E100,- tot maximaal E1000,- afhankelijk van hoe vaak en wanneer de inburgeringsplichtige niet is komen opdagen. De hoogte van de boetes liggen in de meeste gevallen beneden de maxima die de Wet Inburgering aangeeft.
De gemeente start met de uitvoering van de Wet Inburgering bij inburgeringsplichtigen die via relatief korte trajecten hun inburgeringsexamen kunnen halen. Hiermee kunnen mensen die net een inburgeringsprogramma hebben doorlopen, snel hun examen doen. Bovendien geeft deze aanpak de gemeente de gelegenheid om met maatschappelijke organisaties afspraken te maken over de benadering van doelgroepen die een langer inburgeringstraject nodig hebben.
Inspraak
De verordening Inburgering ligt zes weken ter inzage voor inspraak, tot eind januari 2007. De verordening is onder andere te raadplegen in het Stadskantoor (Mallegatsplein 10) of via www.alkmaar.nl. Op 21 januari organiseert de gemeente een informatieavond over de Wet Inburgering, op deze avond zal ondermeer de verordening worden toegelicht.
Inburgeringsplicht
Vanaf volgend jaar geldt de inburgeringsplicht. Iedere vreemdeling (migrant zonder paspoort, maar met een geldig verblijfsdocument) die tot de doelgroep van de Wet Inburgering behoort, zowel nieuw- als oudkomer, moet slagen voor een inburgeringsexamen. Het inburgeringstraject bestaat uit een deel Nederlandse taal en een deel kennis van de Nederlandse samenleving. In het inburgeringstraject krijgt de inburgeringsplichtige veel eigen verantwoordelijkheid: In de meeste gevallen moet hij zelf een aanbieder voor een cursus vinden, het examen regelen en zelf de cursus betalen. In een aantal andere gevallen (bij achterstandsgroepen) kan de gemeente een inburgeringstraject aanbieden.
Mensen die moeten inburgeren en meer willen weten over de Wet Inburgering en de inburgeringstrajecten, kunnen terecht bij Inova, Stalpaertstraat 3 (bij school De Wegwijzer), telefoonnummer (072) 5159483.