Wageningen Universiteit

oesterzwam verbetert arbeidsomstandigheden plukkers Sporenloze oesterzwam verbetert arbeidsomstandigheden plukkers

6 dec 2006

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), onderdeel van Wageningen UR, heeft via klassieke veredeling, maar gebruikmakend van moderne analysetechnieken, als eerste een sporenloze oesterzwam ontwikkeld. Hierdoor kunnen de plukkers de paddenstoelen van dit ras zonder beschermende overdrukhelm plukken.

Traditionele, sporenproducerende oesterzwammen produceren miljarden sporen die in de lucht rondzweven. Deze sporen veroorzaken op den duur gezondheidsklachten als longallergieproblemen en koortsaanvallen indien zonder bescherming in de cellen wordt gewerkt. De rondzwevende sporen leiden ook tot verstopping van de klimaatinstallaties en tot hogere energiekosten, omdat de lucht voortdurend ververst moet worden. In de winter kost het energie de nieuwe, van buiten komende ventilatielucht op te warmen, in de zomer om hem af te koelen. Het nieuwe ras wordt door Sylvan Nederland B.V, producent van champignonbroed, vanaf november 2006 in licentie op de markt gebracht.

De eerste gegevens van de teelt van het nieuwe ras dit jaar laten zien dat het minstens zo goed produceert als de huidige rassen die op de markt zijn. Het rendement per ton/substraat ligt tot nu toe met meer dan 20% zelfs boven het gangbare rendement van 17%.

PPO heeft dit nieuwe sporenloze ras ontwikkeld met behulp van de zogenaamde moleculaire merkertechnologie. Na kruising tussen verschillende oesterzwammen zijn via deze moderne analysetechniek snel nakomelingen opgespoord met de grootste kans op sporenloosheid.

Het onderzoek is gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als hoofdfinancier en het bedrijfsleven (Productschap Tuinbouw en Bromyc B.V., onderdeel van de Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging) en PPO. De Nederlandse oesterzwamtelers zijn betrokken geweest bij het testen van het ras. De ontwikkeling van dit nieuwe oesterzwamras toont daarmee het belang aan van samenwerking tussen overheid, kennisinstelling Wageningen UR en de paddenstoelensector.

---

Contact
Meer informatie:
Johan Baars
tel. 077 â 4647575
johan.baars@wur.nl
» meer Contact