Aedes

VROM deelt pluimen uit aan burgerprojecten


5 december 2006

Het ministerie van VROM heeft op 4 december 2006 prijzen uitgereikt aan drie projecten die een mooi voorbeeld zijn van het tijdig betrekken van burgers bij beleid. Het wijkontwikkelingsplan Kerkelanden in Almelo ontving de gouden pluim, buurtaanpak 'Face your world' in stadsdeel Amsterdam Slotervaart de zilveren, 'Kolonisten van de wijk' in de Rivierenwijk in Deventer de bronzen. De projecten zijn genomineerd door een burgerjury.

Tijdens de bijeenkomst ging minister Winsemius de discussie aan met het publiek: Wat vinden we eigenlijk van burgerparticipatie? Het positieve gevoel overheerste. Al vroegen sommigen zich af wat het nu echt oplevert. Winsemius vindt dat 'niet een paar mensen moeten gaan nadenken, maar vele miljoenen. Dan wordt het pas echt leuk in Nederland.' En als mensen een plan hebben, moet je ze niet helpen. 'Het is net als met kinderen: je moet de weg voor ze vrijmaken. Dat is de taak van de bestuurder en de ambtenaar.'

Het idee voor de prijs kwam vanuit de Publieksagenda van VROM in 2004. Hierin gaven burgers aan welke VROM-onderwerpen zij het belangrijkst vinden en in welke volgorde de onderwerpen moeten worden aangepakt.

Meer informatie is te lezen op www.vrom.nl