Inst. voor publiek en politiek

Brabanders mogen regering adviseren over Europa

Woensdag 6 december vindt in het provinciehuis van 's-Hertogenbosch een debat plaats over de toekomst van Europa, met als titel: 'Europa, dat zijn wij'. Aanvang: 19.30 uur. Het debat is de tweede in een reeks van vier in verschillende steden. De debatreeks is een initiatief van het Bureau van het Europees Parlement in Den Haag en het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Iedereen is hierbij welkom.

Nu de verkiezingen voor de Tweede Kamer achter de rug zijn, dient zich de vraag aan: hoe moet de nieuwe regering omgaan met Europa? Wat moet er bijvoorbeeld straks in het regeringsakkoord staan over Europa en de Europese Grondwet?

Er wordt gedebatteerd over de volgende drie stellingen: 1)Toetreding van nieuwe landen tot de EU is goed voor de economie, ook van Noord-Brabant. 2) EU milieunormen zijn goed en noodzakelijk, ook als het ten koste gaan van bouwplannen. 3) Wat moet er over Europa (en de Europese Grondwet) in het nieuwe Regeerakkoord?
Aan het debat nemen deel: Lambert van Nistelrooij, lid van het Europees Parlement voor het CDA; Toine Manders, lid van het Europees Parlement voor de VVD; Tiny Kox, lid Eerste Kamer voor de SP; Jan van Rijen, directeur Brabantse Milieufederatie; Peter Swinkels, voorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgevers en directievoorzitter van Bavaria.

De commissaris van de Koningin, mevrouw Hanja Maij-Weggen, zal de aanwezigen welkom heten. Het debat staat onder leiding van Gabrina van Staveren, eindredacteur en presentator bij Omroep Brabant. De avond wordt afgesloten door Sjerp van der Vaart, directeur Bureau Europees Parlement.

De conclusies van de hele debatreeks worden in maart 2007 aangeboden aan het (nieuwe) kabinet. Het kabinet kan de aanbevelingen meenemen bij de voorbereiding van de inbreng voor de Europese Raad in juni 2007. Die maand eindigt namelijk de officiële periode van reflectie na het 'nee' tegen de Europese Grondwet in Nederland en Frankrijk. Het kabinet moet dan met een standpunt komen over hoe het verder moet met de Europese grondwet.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Anna Domingo, projectleider IPP, a.domingo@publiek-politiek.nl, tel. 06 13 74 46 64. Nico Bloot, hoofd communicatie IPP, voorlichting@publiek-politiek.nl, tel. 06 16934592.

Het Bureau van het Europees Parlement is verantwoordelijk voor de voorlichting over het Europees Parlement in Nederland.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel mensen te betrekken bij politiek en samenleving. Zie ook www.publiek-politiek.nl en www.publiekdebateuropa.nl