Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 5 december 2006

Jos Kuijlen nieuwe bibliothecaris Brabant-Collectie

Per 1 december 2006 is drs. Jos Kuijlen (1949) benoemd als bibliothecaris van de Brabant-Collectie. Deze aan de Universiteit van Tilburg gevestigd collectie bestaat uit een unieke verzameling documenten over de geschiedenis van Noord-Brabant.

Naast boeken en tijdschriften, beheert de Brabant-Collectie tevens een groot aantal historische kaarten, prenten, handschriften en foto's. De Brabant-Collectie heeft een belangrijke steunfunctie op het terrein van de archivering van historische audiovisuele documenten. Naast informatie over Brabantse films, foto's, video-opnamen en geluidsregistraties, kan dergelijk materiaal ook bekeken en beluisterd worden bij de afdeling Beeld en Geluid van de Brabant-Collectie.

Jos Kuijlen volgt drs. Jaap Maessen op die op 1 december 2005 afscheid nam in dezelfde functie. Sindsdien was Kuijlen ad interim verantwoordelijk voor de Brabant-Collectie. Daarvoor verrichte hij reeds werkzaamheden voor deze collectie, waaronder die voor het project Brabantse drukken. Dat betrof de beschrijvingen van boeken, gedrukt in de Provincie Noord-Brabant, vanaf 1484 tot en met het jaar 1800. Ook werkte hij mee aan de gezamenlijke website 'Thuis in brabant', de startpagina voor de cultuurhistorie van en in Noord-Brabant (zie: www.thuisinbrabant.nl). In een verder verleden was Jos Kuijlen conservator van de Brabant-Collectie.

Jos Kuijlen studeerde biologie in Nijmegen, volgde daarna in Amsterdam een opleiding tot wetenschappelijk bibliothecaris en was onder meer werkzaam voor de Sectie Biologie van de faculteit Wis- en Natuurkunde van de Universiteit te Nijmegen. Later was hij werkzaam als bibliothecaris van het Ministerie van Landbouw en Visserij te den Haag en als vakgebiedbibliothecaris Land, Bodem, Water van de Landbouwuniversiteit te Wageningen. Vanaf 1989 werkte hij in verscheidene functies voor de Bibliotheek van de Universiteit van Tilburg.

De Brabant-Collectie is voortgekomen uit het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant, dat in 1837 werd opgezet als gevolg van de herwonnen provinciale zelfstandigheid. Sinds 1986 wordt de Brabant-Collectie beheerd door de Universiteit van Tilburg, alwaar het onderdeel uitmaakt van de
universiteitsbibliotheek.

Noot voor de pers: Voor meer informatie zie de site www.brabantcollectie.nl

UvT Persbericht