Gemeente Utrecht
beantwoording vragen nr. 141 inzake bomenkap Haydnlaan
2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
141 Vragen van mevrouw N.R. Schipper
(vragen binnengekomen op 17 november 2006
en antwoorden door het college verzonden op 5 december 2006)
In Oog in Al is grote onrust ontstaan over de voorgenomen kap van een aantal bomen. Het betreft hierbij 17 lindebomen aan de Lessinglaan en 6 populieren aan de Haydnlaan.
De velvergunning voor de lindebomen is aangevraagd in verband met rioleringswerkzaamheden. Op deze velvergunning zijn 60 bezwaarschriften ingediend. De bezwaren zijn nog in behandeling. De vergunning is nog niet verleend. De riolering is reeds vervangen en het fietspad verbreed.
Voor de bomen aan de Haydnlaan, de 6 populieren, is een vergunning aangevraagd en een vergunning verleend. Tegen de aanvraag van deze vergunning zijn geen bezwaren ingediend.
Volgens de informatie van de gemeente zijn deze bomen ziek en vormen een groot gevaar voor de veiligheid, er kunnen takken afwaaien etc. etc. De start van de kap is afgelopen week kenbaar gemaakt aan bewoners door de verspreiding van een stadplan (10 november). In verband met de ontstane onrust in de buurt, heeft de gemeente besloten de kap van de populieren uit te stellen.
Bewoners hebben de indruk dat de kap van deze bomen wellicht in relatie staat met eventuele plannen om de wegen (Haydnlaan en Lessinglaan) te verbreden.
GroenLinks vind de nu ontstane onrust over de kap van de lindebomen en de populieren, mede gezien de misverstanden tijdens de bestemmingsplanprocedure Oog in Al niet geheel verwonderlijk. In het concept-bestemmingsplan had het College immers de middenberm een verkeersbestemming meegegeven.
1. De rioleringswerkzaamheden op de Lessinglaan zijn inmiddels uitgevoerd. Welke relatie is er nog tussen het willen vellen van de lindebomen en de riolering?
Zoals wethouder Giesberts in zijn brief van 17 november 2006 aan de commissie Verkeer en Beheer heeft gemeld, zijn bij rioolwerkzaamheden in de Joseph Haydnlaan wortels van 16 lindes beschadigd. Deze beschadigingen bleken ernstig en onherstelbaar en hebben de levensverwachting van de bomen verkort. Naast de noodzakelijke noodkap werd daarom voor deze bomen een velvergunning aangevraagd. Een verdere relatie tussen rioolwerkzaamheden en de bomen is er niet.
Over de voorgenomen kap van de populieren heerst er bij bewoners grote twijfel of deze bomen terecht als ziek moeten worden omschreven. De bomen staan immers nog vrij goed in het blad. Daarnaast geven bewoners aan nooit een hoogwerker te hebben gezien waarmee de toppen van de bomen zijn geïnspecteerd.
2. Hoe beoordeelt het College de kwaliteit van de populieren?
De bomen zijn niet ziek, maar verkeren in hun aftakelingsfase. De populieren zijn ruim 70 jaar oud en dat is voor deze variëteit zeer oud. Populieren worden gemiddeld 60 jaar oud. Alle zes populieren verkeren in een vergevorderd stadium van aftakeling. Het fors snoeien of half kandelaberen (Van Dale: het snoeien tot op de hoofdtakken) van deze bomen is geen optie. De zware takverwondingen welke door de zware snoeiingreep ontstaan kunnen door rot en parasitaire schimmels worden aangetast. Verder is er een grote kans dat nieuw uitgelopen takken, die ontstaan op de gekandelaberde takken, een slechte aanhechting hebben. Bij stevige wind zullen ze dan afbreken omdat de mechanische windbelasting toeneemt bij deze snoeiaanpak.
3. Is het College bereid tot het uitvoeren van een tweede onderzoek naar de kwaliteit van de populieren?
Nee, de VTA methode is een alom in het land gebruikte en geaccepteerde methode. Wij hebben geen reden om te twijfelen aan de methode en de manier waarop deze door de boomdeskundigen van de afdeling Beheer en Onderhoud van Stadswerken is uitgevoerd.
In de gevallen waarin de medewerkers zelf twijfelen over de uitkomsten van een onderzoek, schakelen zij een extern deskundige in voor een aanvullend oordeel.
De toonzetting in het stadsplan over de aangekondigde kap van de populieren zou erg formeel en technisch zijn. In informatie over bijvoorbeeld of er ook nieuwe bomen zullen worden gepland, welke en wanneer, voorziet het stadsplan helemaal niet.
4. Is het College met GroenLinks van mening dat indien een stadplan wordt verspreid over de kap van bomen, ook informatie opgenomen zou moeten worden over eventuele herplanten van bomen?
Ja.
5. Is het College voornemens, indien de populieren aan de Haydnlaan daadwerkelijk gerooid moeten worden, bomen te herplanten?
Alle zes gerooide bomen en een eerder gerooide populier, vervangen we door nieuwe bomen. Het voornemen is om drie jonge lindebomen met een stamdoorsnede van 20 cm, een plataan met een stamdoorsnede van 35 cm en drie moeraseiken te herplanten.
Bij de behandeling van het bestemmingplan, heeft het toenmalige College aangegeven dat er geen sprake zou zijn van verbreding van de Haydnlaan en Lessinglaan.
6. Kan dit College herbevestigen dat de Haydnlaan en Lessinglaan niet worden verbreed?
Het kappen van de bomen heeft geen enkel verband met verkeersplannen. Er is op dit moment geen sprake van verbreden van de J. Haydnlaan. Dit ondersteunen we ook nog eens door het terug planten van extra grote bomen (deze komen vrij uit andere locaties in de stad), waar wij normaliter bomen van gemiddeld 16-18 cm doorsnede terugplanten.
Gewoonlijk ontvangen de leden van de gemeenteraad de door de gemeente Utrecht verspreide stadplannen.
7. Kan het College aangeven waarom de gemeenteraadsleden (nog) niet beschikken over het Stadsplan wat de kap van de populieren aankondigt?
Het rooien en vervangen is beoordeeld als gewoon onderhoud. Onderhoudswerk wordt over het algemeen niet gecommuniceerd. Omdat het hier gaat om een ingreep in een beeldbepalende groep bomen, is het in dit geval wel gebeurd. De bewoners zijn met een brief geïnformeerd en niet met een Stadsplan. Inmiddels is de instructie uitgegaan het rooien van bomen nimmer meer aan te merken als gewoon onderhoud in de hier beschreven zin. Bomen zijn van een zodanig belang voor het leven in de stad, dat hieraan met meer dan gewone aandacht moet worden gewerkt.
8. Kan het College aangeven waarom het Stadsplan ook (nog) niet digitaal te raadplegen is op de website van wijkbureau West?
Zie antwoord op vraag 7.
---- --